Belçika Anayasa Mahkemesi, 'Kral'a Hakaret Suçlarini Cezalandiran' Kanunu Ifade Özgürlügüne Aykiri Buldu

Belçika Anayasa Mahkemesi, 1847’den bu yana geçerli olan “Kral’a hakaret suçlarini cezalandiran” kanunun “ifade özgürlügüne engel” oldugu gerekçesiyle anayasaya aykiri olduguna hükmetti.

Belçika Anayasa Mahkemesi’nin Gent dairesi ilginç bir karara imza atti. Mahkeme,1847’den bu yana geçerli olan “Kral’a hakaret suçlarini cezalandiran” kanunun “ifade özgürlügüne engel” oldugu gerekçesiyle anayasaya aykiri olduguna hükmetti. Mahkemenin aldigi kararda, Kral’a karsi islenen hakaret suçlarinin 6 aydan 3 yila kadar hapis cezasiyla cezalandirilmasini öngören 1847 tarihli yasanin 1. maddesinin ifade özgürlügünü ihlal ettigi belirtildi.

Mahkeme söz konusu kararina gerekçe olarak ise “acil toplumsal bir ihtiyaca hizmet etmeyen bu yasa Kral’i diger insanlara göre orantisiz bir sekilde fazla koruyor” denildi.

Mahkeme, söz konusu karara iliskin yasanin ifade özgürlügü hakkini ihlal ettigi ve herhangi bir siyasi ifadede ya da basin açiklamasinda Kral’a karsi ifade kullanilmasinin normal olmasi gerektigini ifade etti.

Kraliyet makamlarindan konuya iliskin herhangi bir açiklama yapilmazken, bölünme riski altindaki Belçika’yi tek çati altinda tutan Kral’in bu karar sonrasinda nasil bir süreç yasayacagi merak konusu oldu. Ülkenin Flaman kanadinda son yillarda “Kral’a gerek yok” ifadelerini destekleyen siyasi partilerin oylarinin yükselmesi ülkenin gelecegi konusundaki endiseleri artiriyor.
Kaynak: İHA