Londra'da Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurulusunun 98'Inci Yil Dönümü Kutlandi

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulusunun 98'inci yil dönümü dolayisiyla Ingiltere'nin baskenti Londra'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami resepsiyonu düzenlendi.

Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçin'in ev sahipliginde, büyükelçilik rezidansinda düzenlenen resepsiyona, Ingiltere'nin Avrupa'dan Sorumlu Devlet Bakani Wendy Morton'un yani sira çok sayida diplomatik misyon temsilcisi ve davetli katildi.

Büyükelçi Yalçin, burada yaptigi konusmada, Türkiye ile Ingiltere arasindaki iliskilerin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'in ilanindan bu yana ilerleyip derinlestiginin altini çizdi. Yalçin, iki ülke arasindaki baglarin temelinin 16. yüzyila dayandigini hatirlatti.

"Özellikle son 20 yilda ticaret, yatirim, terörle mücadele, egitim ve turizm alanlarindaki iliskiler, iki ülkenin ikili iliskilerinde 'itici güç' haline geldi." diyen Yalçin, Türkiye ve Ingiltere'nin NATO üyesi oldugunu ve G20 gibi birçok uluslararasi organizasyonda yakin çalistiginin altini çizdi.

- "Saglam iliskiler gelecekte de devam edecek"

Yalçin, Türkiye ile Ingiltere arasindaki ticaret hacminin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginina ragmen düsmedigini, geçen yil iki ülke arasindaki ticaret hacminin 17 milyar dolari buldugunu belirtti.

Büyükelçi Yalçin ayrica, Ingiltere genelinde, buradaki egitim ve firsatlardan yararlanan binlerce Türk ögrencinin oldugunu ifade etti.

Türk ve Ingiliz yetkililer arasindaki üst düzey temaslarin da hiz kesmeden devam ettigine dikkati çeken Yalçin, Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in sirasiyla Roma ve Glasgow'daki G20 ve Birlesmis Milletler Iklim Degisikligi Çerçeve Sözlesmesi (BMIDÇS) 26. Taraflar Konferansi'na (COP26) katilacagini bildirdi.

Büyükelçi Yalçin, "Tüm bu rakamlar ve etkilesimler, Türkiye ve Ingiltere arasindaki saglam iliskilerin gelecekte de devam edecegini gösteriyor." degerlendirmesinde bulundu.

- "Türkiye, Ingiltere'nin önemli bir müttefiki ve dostudur"

Ingiliz Bakan Morton da Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulusunun 98'inci yil dönümünü kutlayarak basladigi konusmasinda, "Türkiye, Ingiltere'nin önemli bir müttefiki ve dostudur." ifadesini kullandi.

Haziranda Türkiye'yi ziyaret ettigini hatirlatan Morton, Türkiye'nin Hatay'da Suriyeli siginmacilara yönelik ortaya koydugu insani çaba ve yaklasimindan etkilendigini dile getirdi.

Morton ayrica, Kovid-19 kisitlamalarinin kaldirilmasiyla Ingiltere'den Türkiye'ye seyahatlerin yeniden baslamasindan memnuniyet duydugunu vurguladi.

Wendy Morton, "Türkiye çok büyük firsatlara sahip bir ülke ancak ayni zamanda karsilastigimiz en ciddi zorluklardan bazilarinin ön saflarinda yer aliyor." ifadesini kullandi.

- "Türkiye'nin iklim konusunda attigi adimlari memnuniyetle karsiliyoruz"

Morton, 31 Ekim-12 Kasim'da Iskoçya'nin Glasgow kentinde düzenlenecek COP26 Konferansi'na atifta bulunarak, "Ingiltere'de Cumhurbaskani Erdogan'in ziyaretine ev sahipligi yapiyor olmamiz gerçekten harika ve Türkiye'nin Paris Anlasmasi'nin onaylanmasi dahil iklim konusunda attigi adimlari gerçekten memnuniyetle karsiliyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin bölgesel istikrar, terörle mücadelede artan is birligi ve 4 milyondan fazla mülteciye ev sahipligi yapma konusunda olaganüstü cömertlik ortaya koyarak gösterdigi çabalardan ötürü minnettar olduklarini söyleyen Morton, "Daimi ortakligimiz, iliskiyi saglamak ve sürdürmek için hayati önem tasiyor." ifadesini kullandi.

Konusmalarin ardindan resepsiyona katilan konuklara, Türk mutfagindan lezzetler ikram edildi.

Kaynak: AA