Eski Burkina Faso Cumhurbaskani Sankara'nin Ölümüne Iliskin Davada Ilk Sanik Konustu

O dönem asker olarak görev yapan Yamba Elysee Ilboudo: 'Suçlamalari kabul ediyorum ama bir asker olarak sadece bana verilen emirleri uyguladim'.

Eski Burkina Faso Cumhurbaskani Thomas Sankara cinayetine iliskin çesitli suçlamalarin yöneltildigi 14 saniktan eski asker Yamba Elysee Ilboudo, hakkindaki suçlamalari kabul ettigini ancak kendisine verilen emirleri uyguladigini söyledi.

Vagadugu Askeri Mahkemesinde hafta basinda görülmeye baslayan davada, cinayetin bas süphelisi eski Burkina Faso Cumhurbaskani Blaise Compaore ve o dönem güvenlik sefi olarak görev yapan Hyacinthe Kafando disindaki 12 sanik hakim karsisina çikti.

Olayin üzerinden 34 yil geçmesine ragmen ilk kez yargi önüne çikan saniklardan 62 yasindaki eski asker Ilboudo, Sankara'nin öldürüldügü ve eski Cumhurbaskani Compaore'nin yönetime el koydugu 15 Ekim 1987'de Compaore'nin evinde oldugunu söyledi.

O dönem komando birliginde görev yapan Ilboudo, yine güvenlik sefi olarak görev yapan Kafando'nun emriyle 2 araçla Sankara ve 12 arkadasinin öldürüldügü Ulusal Devrim Konseyine gittiklerini anlatti.

- "Sankara'yi kimin vurdugunu bilmiyorum"

Ilboudo, Kafando ve Compaore'nin aracini kullanan Pathe Maiga'nin araçtan inerek etrafa ates açmaya basladigini vurgulayarak, "Ben araçtan inmedim, ates etmedim. Birkaç el ates edildikten sonra Thomas Sankara, Ulusal Devrim Konseyindeki toplanti salonundan disari çikarak 'Ne oluyor?' diye sordu. Ellerini havaya kaldirmisti. Karsisinda Kafando ve Maiga vardi ama Sankara'yi kimin vurdugunu bilmiyorum." ifadesini kullandi.

Kendisine yöneltilen "devletin güvenligine yapilan saldirida is birligi" suçlamasini kabul eden Ilboudo, "Suçlamalari kabul ediyorum ama ben bir asker olarak sadece bana verilen emirleri uyguladim. Birakin adam öldürmeyi ben darbe yapilacagini dahi bilmiyordum." dedi.

Sankara ailesinin avukati Ferdinand Nzapa da "Silahsiz ve elleri havada disari çikan Cumhurbaskani Sankara'yi sogukkanlilikla katletmisler." diye konustu.

- 34 yil sonra açilan dava

Sankara cinayeti, Afrika'da aydinlatilmayi bekleyen en önemli davalarindan biri olarak bilinse de 34 yil boyunca konuyla ilgili herhangi bir yargilama yapilmadi. Dava, Sankara suikasti öncesi ve sonrasi dönemini kapsayan Fransiz arsivlerinin, Burkina Faso'ya teslim edilmesiyle açildi.

Sankara ve 12 arkadasinin ölümüyle ilgili ilk kez 11 Ekim'de görülmeye baslayan dava, savunma tarafinin 20 bin sayfalik belgeleri detayli inceleyebilmesi için 25 Ekim'e ertelendi.

Hafta basinda yeniden baslayan durusmaya, suikastin bas süphelisi eski Cumhurbaskani Compaore ve o dönem güvenlik sefi olarak görev yapan Kafando katilmadi. Mahkemeden yapilan açiklamada, Compaore ve Kafando'nun 10 gün içinde hakim karsisina çikmasi gerektigi, aksi halde giyabi yargilama yapilacagi kaydedildi.

Halk ayaklanmasi sonucu 2014'te devrildikten sonra Fildisi Sahili'ne sürgüne gönderilen Compaore, "kendisine askeri mahkeme tarafindan tuzak kuruldugu" gerekçesiyle durusmaya katilmayacagini söylemisti.

Compaore, Fildisi Sahili vatandasligina geçtigi için Burkina Faso'ya iadesi de mümkün görünmüyor.

Kafando'nun ise önce önce Togo ve Benin'e kaçtigi, daha sonra Fildisi Sahili'nde gizli bir yasam sürdügü iddia ediliyor.

- Sankara'nin ölümü

Burkina Faso'nun efsanevi lideri olarak anilan Sankara, 1983-1987 dönemindeki askeri darbeye kadar cumhurbaskanligi görevini üstlenmisti.

Sankara, darbeyle görevden uzaklastirilmaya çalisilmis, 1987'de darbe sirasinda çikan çatismalarda 37 yasinda hayatini kaybetmisti.

Eski Cumhurbaskani Sankara'nin ölümünün dogal yollardan gerçeklestigi öne sürülmüstü.

Askeri mahkeme ise 13 Nisan'da eski Cumhurbaskani Blaise Compaore'yi, 1987'deki darbe sonucu görevi devraldigi Sankara'yi öldürmekle suçlamisti. Mahkeme, Sankara'nin ölümüyle ilgili Compaore'nin sag kolu olarak bilinen General Diendere dahil 13 kisiye ayni suçlamada bulunmustu.

Compaore, darbe sirasinda çikan çatismalarda yasamini yitiren Sankara'nin ölümünün yani sira devlet güvenligini tehlikeye atmak ve cesetleri gizlemekle de suçlaniyor.

Kaynak: AA