DSÖ Açiklamasi 'Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Daha Fazla Kadin Cinsel Istismara Ugradi'

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Cinsel Sömürü, Istismar ve Tacize Karsi Önlem ve Müdahale Direktör Vekili Dr. Gaya Gamhewage, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki Ebola salgini sirasinda aralarinda 21 DSÖ personelinin de yer aldigi, 83 yardim görevlisinin kadin ve çocuklara cinsel istismarda ve sömürüde bulundugu raporunun yayinlanmasinin ardindan, daha fazla kadinin salgini sirasinda yardim görevlileri tarafindan cinsel sömürü ve istismara ugradiginin raporlandigini kaydetti.

DSÖ Açiklamasi 'Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Daha Fazla Kadin Cinsel Istismara Ugradi'
DSÖ tarafindan 1 Ekim 2020’de Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki cinsel istismar iddialarinin sorusturmak üzere kurulan bagimsiz komisyon tarafindan hazirlanan 35 sayfalik rapor 28 Eylül’de kamuoyuna sunulmustu. Komisyon, 2018-2020 yillari arasindaki Ebola salgini ile mücadele zamaninda onlarca cinsel istismar ve sömürü vakasi tespit etmisti. Raporda, aralarinda 21’i DSÖ personeli olan toplam 83 yardim görevlisinin kadin ve çocuklara cinsel istismarda ve sömürüde bulundugu belirtilerek, 9 tecavüz iddiasini içeren ihlallerin hem ulusal hem de uluslararasi personel tarafindan islendigi tespit edilmisti.

Son yayinlanan raporun ardindan Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Cinsel Sömürü, Istismar ve Tacize Karsi Önlem ve Müdahale Direktör Vekili Dr. Gaya Gamhewage yaptigi açiklamada, cinsel istismar raporunun yayinlanmasindan bu yana Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Ebola salgini sirasinda daha fazla kadinin yardim görevlileri tarafindan cinsel sömürü ve istismara ugradiginin raporlandigini belirtti.

DSÖ’nün, reformlar uygulamaya ve Birlesmis Milletler (BM) kurumuna olan güveni yeniden olusturmaya çalisirken, istismarin boyutuyla ilgili endiselerin altini çizen Gamhewage, Ebola salgini döneminde yardim görevlileri tarafindan suistimal edildigini iddia eden daha fazla insanin ortaya çiktigini kaydetti.

Gamhewage, "Ne kadar çok çalisirsak, o kadar çok vaka gün isigina çikar. Dolayisiyla ortaklarimizdan simdiden haber aliyoruz, onlar da daha fazla sikayetler aliyor. Bu, sahip olmak istedigimiz sistemlerin çalismaya basladiginin bir isareti. Kurumlar arasi ag araciligiyla Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin Goma kentinde daha fazla sikayet oldugunu duyduk" dedi.



Skandal, birçok kurum için bir uyandirma çagrisi oldu

Yaptigi açiklamada, geçtigimiz ay yayinlanan raporun birçok kurum için sistemde bir hata olduguna yönelik bir uyandirma çagrisi olduguna dikkat çekerek, "Bagimsiz komisyonun raporu, magdurlarin ve hayatta kalanlarin ifadeleri, sadece DSÖ’ye degil, tüm kurumlara sistemde bir sorun olduguna dair bir mesajdir. Hepimiz sarsildik, hepimiz üzgünüz" ifadelerini kullanan Gamhewage, DSÖ’nün tecavüz iddialarini, sorusturmasi için ulusal makamlara ilettiginin altini çizdi.

"83 dava dosyasinin tamamini BM sorusturma servislerine teslim edecegiz"

Ayrica, cinsel istismarin dünya çapindaki acil durum operasyonlarinda genellikle eksik bildirildigine inandigini belirten Sri Lankali doktor Gamhewage, DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’un bagimsiz bir sorusturma baslatarak BM’de "radikal olarak farkli bir yaklasim" benimsedigini aktardi. Komisyonun, yalnizca DSÖ çalisanlari veya yüklenicileri tarafindan yapilan suistimalleri sorusturma yetkisine sahip oldugundan, DSÖ’nün 83 dava dosyasinin tümünü eylem için BM arastirmacilarina göndermeye hazirlandigini belirten Gamhewage, "Diger BM kurumlari için çalisan failler olabileceginden, 83 dava dosyasinin tamamini BM sorusturma servislerine teslim edecegiz. Bunlar, su anda DSÖ ile tanimlanmayan 62 vaka dosyasini içeriyor ve faillerin nerede olurlarsa olsunlar cezalandirildigindan emin olmaliyiz" ifadelerini kaydetti.

Süphelilerin adlarinin, potansiyel çalisanlari tarayan sistem çapinda bir araç olan BM ’ClearCheck’ veri tabanina yüklendigini bildiren Gamhewage, "Bu o kadar ciddi ki, bu kisililerin sistemimize ve diger BM kurumlarinda yeniden ise alinmasini önlemek istiyoruz" dedi.

Kaynak: İHA