Çad Geçis Dönemi Devlet Baskani Itno, Cumhurbaskani Erdogan'la Ortak Basin Toplantisinda Konustu Açiklamasi

'Yeni ikili anlasmalari imzalama firsatimiz oldu. Çad ve Türkiye tarihi iliskilere sahip olan ülkelerdir ve 500 yillik iliskilerimiz mevcut''Söz konusu anlasmalar çesitli alanlari ilgilendiriyor. Hava yolu, enerji, altyapi, savunma, güvenlik, bilimsel arastirmalar, egitim konulari, gençlik, spor, medya ve üniversiteler arasindaki akademik is birligi bunlar aslinda en temel is birligi alanlari'

Çad Geçis Dönemi Devlet Baskani Mahamat Idris Debi Itno, Çad'da Nisan ayinda baslayan siyasi geçis süreci kapsaminda yeni bir sivil hükümet kuruldugunu ve yol haritasinin belirlendigini kaydetti.

Itno ile Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde gerçeklestirdikleri görüsmenin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

En üst düzeyde birçok konuyu ele aldiklarini söyleyen Itno, "Bununla birlikte yeni ikili anlasmalari imzalama firsatimiz oldu. Çad ve Türkiye tarihi iliskilere sahip olan ülkelerdir ve 500 yillik iliskilerimiz mevcut." diye konustu.

Iki ülke arasinda halihazirda imzalari atilmis anlasmalar, protokoller ve mutabakat zabitlari oldugunu hatirlatan Itno, "Bu da bizim baglarimizin dinamizmini göstermektedir. Söz konusu anlasmalar çesitli alanlari ilgilendiriyor. Hava yolu, enerji, altyapi, savunma, güvenlik, bilimsel arastirmalar, egitim konulari, gençlik, spor, medya ve üniversiteler arasindaki akademik is birligi bunlar aslinda en temel is birligi alanlari." dedi.

Itno, Çad ve Türkiye'nin birbirini destekleyen iki ülke olduguna dikkati çekerek, görüsmede uluslararasi kuruluslar seviyesindeki is birliginin de ele alindigini söyledi.

Birlesmis Milletler ve Afrika Birligi gibi uluslararasi örgütlerdeki is birliginin degerlendirildigini anlatan Itno, "Bununla birlikte Afrika'yi ilgilendiren ve uluslararasi gündemi mesgul eden konulari da birlikte yeniden ele aldik. Önceliklerimiz ortak. Özellikle Sudan'daki son dönemde yasanmis olanlari, Libya'daki durum ve terörizmin Sahel bölgesinde bize yasatmis oldugu zorluklari ele aldik." ifadelerini kullandi.

Itno, Çad'da Nisan ayinda baslayan siyasi geçis sürecinin de masaya yatirildigini belirterek, "Biz gerekli tüm geçis kuruluslarini olusturduk, sivil bir hükümet atandi ve bir yol haritasi belirlenmis oldu. Kapsayici ulusal bir diyalog sürecini baslatmis bulunuyoruz. Dolayisiyla konusmamizda Çad hükümetinin yol haritasini ele aldik. Gerekli mali imkanlari kullanabilecegimizi konustuk. Böylece geçis döneminin nasil basariya ulastirabilecegimizi ele aldik." degerlendirmesini yapti.
Kaynak: AA