Hedef 550 Bin Ton Pancardan 82 Bin Ton Seker Üretimi

Erzincan ve Erzurum’da seker pancari hasadi basladi. Bu sene hedef 550 bin ton pancardan 82 bin ton seker üretimi.

Hedef 550 Bin Ton Pancardan 82 Bin Ton Seker Üretimi
Çiftçinin bölgedeki en büyük destekçisi olan Erzincan ve Erzurum Seker Fabrikalarinda, pancar sekeri üretimi için hasat basladi.

Bu yilki hasattan 550 bin ton pancar hasadi ve 82 bin ton kristal seker üretimi gerçeklestirilmesi hedefleniyor. Yem bitkileri üretimine talebin artmasi nedeniyle azalan seker pancari üretimi, verilen destekler neticesinde Erzincan ve Erzurum bölgesinde artmaya basladi.

3 yildir bölge çiftçisine çesitli destekler veren Albayrak Grubu’nun bünyesindeki Mezra Ziraat A.S. vesilesiyle bölgede hareketlenen seker pancari üretiminde bu yilki hasat basladi.

Çiftçinin ürettigi pancari satin alan Erzincan ve Erzurum Seker Fabrikalarinda bu yilki seker üretimi de baslamis oldu.

Üreticinin en büyük destekçisi olarak bölgede faaliyette bulunan Mezra Ziraat, üreticinin 3 yildir arazisine sulama, tohum, gübre ve tarimsal ilaçlama destegi veriyor, mahsulünü modern tarim araçlariyla topluyor. Seker Fabrikalari da kendi araçlariyla nakliye destegi vererek çiftçinin ürettikleri pancari satin aliyor. Sukkar Seker markasiyla üretim yapan Erzincan ve Erzurum Seker Fabrikalari 2019- 2020 döneminde isledigi 610 bin ton seker pancarindan 91 bin ton seker elde ederek tarihinin en önemli üretim rekoruna imza atmisti. Bu yil da bölgede kuraklik ve don olmasina ragmen 550 bin ton seker pancari hasadi, 82 bin ton kristal seker üretimi gerçeklestirmesi hedeflenen Erzincan ve Erzurum Seker Fabrikalarinda bu yilin ilk hasadindan seker üretimi de basladi.

Pancar hasadi hakkinda bilgi veren Mezra Ziraat A.S. Saha Yöneticisi Ferit Özkan, "Son teknoloji, 6 sirali makinelerle, son sistem araçlarla bu yilki hasadi gerçeklestiriyoruz. Fabrikalarimizla birlikte üreticiye sulama, üretim destegi, makine, ekipman, modern tarim uygulama egitimi gibi destekler sunuyoruz. Bu sayede çiftçinin maliyetleri düsüyor. Biz de bölgedeki seker fabrikalarina, hammadde tedarikini kolaylastirmis oluyoruz. Böylece ülke ekonomisine de yerel kaynaklarla katkida bulunmus oluyoruz" dedi.

Erzurum ve Erzincan Seker Fabrikalari Genel Müdür Vekili Necati Karavaizoglu ise pancardan sekerin nasil elde edildigini anlatti.

Karavaizoglu, su bilgilere yer verdi: "Çiftçiye nakliye destegi saglayarak seker pancarini fabrikaya getiriyoruz. Önce analizini gerçeklestiriyoruz. Ardindan yikama islemine geçiyoruz. Biçaklardan geçirerek kiyim haline getiriyoruz. Ardindan sicak suya aktariyoruz. Dev tanklarda sekeri pancardan ayristirarak suyu buharlastiriyoruz. Kalan posayi da presliyoruz. Sekerli suyunu ayirarak, posasini da çiftçiye hayvan yemi olarak veriyoruz. Kristallesen sekeri de kurutarak son ürün haline getiriyoruz. En son islemde de ambalajlara koyuyoruz. Her iki fabrikamizla toplamda 4 bin üreticimizle Erzincan ve Erzurum ekonomisine 600-650 milyon liralik bir hacim kazandiriyoruz."

Üreticiler ise firmanin bu desteklerinden memnun. 15 yildan fazladir üretim yapan çiftçi Mustafa Uzunoglu da ürettigi seker pancarini 20 dekardan, 100 dekara çikardigini belirtti.

Uzunoglu, 500 dekar alanda üretime çikmayi hedefliyor. Fabrikalarin ve Mezra Ziraat’in de destekleriyle önceden dekarda 3 ton verim alirken simdi 5 tonun üzerinde de verim almaya basladiklarini ifade ediyor.
Kaynak: İHA