Karabük'te Bilim Insanlari Otonom Kontrollü Kalp Masaji Cihazi Gelistirdi

Karabük Üniversitesi Egitim ve Arastirma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Bölümü akademisyenleri Aydin Sinan Apaydin ve Cevat Akinci'nin fizyoterapist ve mekatronik mühendisinin destegiyle tasarladigi cihaz, kalp masajini baslatip durdurabiliyor Cevat Akinci: 'Cihazimiz çalisan kalbe basmamakta. Kalp durmasi gerçeklestiginde cihaz direkt kendini durduruyor. Ayrica kalbin kendini nöbet seklinde titremesi olayinda cihaz kendi sokunu vererek tekrar masaja baslayabilmektedir'

ORHAN KUZU - Karabük Üniversitesi (KBÜ) Egitim ve Arastirma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Bölümü akademisyenleri, yerli kaynaklarla otonom kontrollü kalp masaji (CPR) cihazi tasarladi.

KBÜ Egitim ve Arastirma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmani Aydin Sinan Apaydin, Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü Dr. Ögretim Üyesi Cevat Akinci, fizyoterapist ve mekatronik mühendisinin destegiyle daha ergonomik ve daha teknolojik bir CPR cihazi tasarlamak amaciyla çalisma baslatti.

19 ulusal, bir uluslararasi patent ve faydali model basvurusu olup birçok alanda daha önce ödül alan ekip, kalp masajini baslatip durdurabilen cihaz gelistirdi. Test ve sertifikasyon süreci baslayan cihaz için patent basvurusu yapildi.

- "6 yildir medikal teknolojileri üzerine çalismalar yapiyoruz"

Aydin Sinan Apaydin, AA muhabirine, 2015 yilindan bu yana 2 beyin cerrahi, bir mekatronik mühendisi ve bir fizyoterapist olarak medikal teknolojileri üzerine çalisma yaptiklarini söyledi.

Serebral palsili çocuklar için 2016'da tasarladiklari cihazin TÜBITAK'tan aldiklari destekle ilk prototipini çikardiklarini anlatan Apaydin, TEKNOPARK bünyesinde çalismalarina devam ettiklerini belirtti.

Apaydin, çesitli alanlarda tasarladiklari cihazlar ve yürüttükleri çalismalarla birçok yarismada ödüle deger bulunduklarini kaydetti.

Son projelerinin otonom kontrollü kalp masaji cihazi oldugunu dile getiren Apaydin, sunlari belirtti:

"Cihazi, Acil Tip Uzmanlari Dernegi tarafindan düzenlenen Uluslararasi Acil Tip Kongresi'nde acil hekimlerine tanitma firsati bulduk. Yerli ve milli teknolojiye sahip otonom kontrollü bir CPR cihazi. Dünya üzerinde CPR'i kendi baslatip kendi durdurabilen bir teknoloji yok. Yerli ve milli olarak ilk biz tasarladik. Cihaz kendisi CPR'a karar verebilme ve sonlandirabilme yetenegine sahip. Ayrica üzerinde bulunan otomatik eksternal defibrilatörle (sok cihazi) hastayi defibrile (sok uygulanmasi) etmesi gerektigine kendisi karar verebilmekte."

Cihazin hasta basi monitöründe EKG, tansiyon gibi verilerin takibinin yapabildigini belirten Apaydin, "Cihazimiz her hastaya en uygun konumda uygulanabilmektedir. 4 arkadas olarak ilk günkü heyecanla yerli ve milli medikal teknolojiler üzerine çalismaya devam edecegiz." dedi.

Cevat Akinci da "isin mutfagi"ndan geldikleri için diger CPR cihazlarindaki eksikleri görüp daha ergonomik ve daha teknolojik bir cihaz tasarlamak düsüncesiyle yola çiktiklarini söyleyerek, "Cihazimiz çalisan kalbe basmamakta. Kalp durmasi gerçeklestiginde cihaz direkt kendini durduruyor. Ayrica kalbin kendini nöbet seklinde titremesi olayinda cihaz kendi sokunu vererek tekrar masaja baslayabilmektedir. Ayrica nabizdan verileri bir yazilimla alarak, 'kalp çalisiyor' diye algilayip cihaz kendini durdurabiliyor. Bu özellikleriyle mevcut cihazlardan ayriliyor. En büyük sevincimiz cihazi yerli ve milli olarak yapabilmemiz." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA