Kösk'e Gelen Üniversite Ögrencileri, Karatepe Sehitleri Hakkinda Bilgilendirildi

Aydin Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Kösk Meslek Yüksekokulu ögrencileri ‘Gönüllülük’ dersi kapsaminda Karatepe Sehitligi’ni ziyaret etti. Yaklasik 90 yil önce ayni anda 98 kisinin, toplamda 200 kisinin Yunanlilar tarafindan yakilarak sehit edildigi Karatepe’de ögrencilere, hem Kurtulus Savasi yillari hem de üzerinde yasadigimiz topraklarin nasil vatan topragi oldugu anlatildi.

Kösk'e Gelen Üniversite Ögrencileri, Karatepe Sehitleri Hakkinda Bilgilendirildi


Dr. Ögr. Üyesi Hüseyin Nail Akgül’ün yürütücülügünde ve Gönüllülük dersi kapsaminda gerçeklesen ziyarette, Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ögretim Üyesi ve Atatürk Ilkeleri ve Inkilap Tarihi Arastirma ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Ögr. Üyesi Ayten Can da eslik etti. Aydin’in isgali sirasinda yasanan Yunan zulmünü anlatan Dr. Ögr. Üyesi Ayten Can, Kuva-yi Milliye, isgal sirasinda Aydin’in durumu ve bölgede yasananlar konusunda ögrencilere bilgi verdi. Kösk Belediyesi’nin ulasim destegi verdigi gezi, toplu fotograf çekimi ile sona erdi.

Karatepe sehitliginin tarihçesi

Kendilerini uygar dünyanin temsilcileri olarak gören isgalci Yunan Ordusu’nun bir müfreze askeri, 18 Subat 1922 gecesi, yerli Rumlarin kilavuzlugunda Karatepe Köyü’ne geldi. Amaçlari Kuva-yi Milliye’ye destek olan köylüleri, çevre köylere de ibret olacak sekilde cezalandirmakti. Yunan ihrak(yakma) birligi askerleri, köyün etrafini kusattiktan sonra, teker teker evlere girdiler. Köylülerden bir kismini evlerinde silahla tarayarak ve yakarak öldürüyor, büyük bir kismini da ite-kaka camilere dolduruyorlardi. Bu arada bulabildikleri para ve kiymetli esyalari da gasp ediyorlardi. Evlerde yapilan katliamlarin en büyügü, Sekiyurt Mahallesi’ndeki Kaziklar’in evinde oldu. Ev halkindan dokuzu sehit edildi, üçü de kaçarak kurtuldu. Sari Ahmetler, Helvacilar, Mahmutlar ve Akçalar Mahalleleri’nde oturanlar Sari Ahmetler Camisi’nde, Sekiyurt Mahallesi’nde oturanlar da Sekiyurt Cami’sinde toplanmislardi. Yunan askerleri, bu iki camide topladiklari köylülerin üzerlerine makinali tüfeklerle ates açtilar. Benzinle camileri yaktilar. Sari Ahmetler Camisi’ndeki 123 kisiden 98’i sehit oldu, 25’i ise yarali olarak kaçmayi basarabildi. Sekiyurt Camisi’nde ise 56 kisi sehit edildi. Karatepe Köyü Katliami, Yunan isgali süresince bölgede gerçeklestirilen en büyük sivil katliam olarak kayitlara geçti. Katliamlarda hayatini kaybedenlerin sayisinin 200’ün üzerinde oldugu saptandi.
Kaynak: İHA