Kirgizistan'da Imam Serahsi Camisi Ve Külliyesi Dualarla Ibadete Açildi

Diyanet Isleri Baskanligi ve Türkiye Diyanet Vakfi tarafindan geleneksel Osmanli mimarisine uygun olarak yaptirilan Imam Serahsi Camisi ve Külliyesi dualarla ibadete açildi.

Kirgizistan'in güneyindeki Os Bölgesi'nde Özgen sehrindeki Imam Serahsi Camisi ve Külliyesinin açilis törenine, Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, Kirgizistan Din Isleri Devlet Komisyonu Baskani Toygonbay Abdikarov, Kirgizistan Meclisi Baskan Yardimcisi ve Özgen Milletvekili Aida Kasimaliyeva ve yerel yöneticilerin yetkilileri katildi.

Törende, Türkiye'nin Biskek Büyükelçisi Ahmet Sadik Dogan, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Din Isleri Baskani Prof. Dr. Ahmet Ünsal, Türkiye Diyanet Isleri Baskan Yardimcisi Doç. Dr. Selim Argun, Dis Iliskiler Genel Müdürü Erdal Atalay, Mushaflari Inceleme ve Kiraat Kurulu Baskani Hafiz Osman Sahin ile Biskek Din Hizmetleri Müsaviri Mürsel Öztürk, Türkiye'nin Os Sehrindeki Fahri Konsolosu Aslan Bayogliyev ve akademisyenler de hazir bulundu.

Erbas'in yaptigi dualarin ardindan kesilen kurdele ve besmeleler ile cami ibadete açildi.

- "Bu topraklar, gönül mimarlarin yetistigi topraklardir"

Açilista konusan Erbas, törene katilmaktan büyük mutluluk ve heyecan duydugunu belirtti.

Insanligin hayatinin caminin etrafinda olustugunu belirten Erbas, Islam düsüncesinde ve medeniyetinde topluluklarin hayatinin kalbinde, sehrin merkezinde ve medeniyetin temelinde caminin var oldugunun altini çizdi.

Erbas, Imam Serahsi'nin yetistigi topraklarin önemine isaret ederek, "Bu topraklar, tarih boyunca insanligin ufkunu aydinlatan nice evliyalarin, alimlerin, velilerin, erenlerin, gönül mimarlarin yetistigi topraklardir. Bu topraklar kültürümüzün, medeniyetimizin en degerli hazinelerine ev sahipligi yapan bir diyardir." diye konustu.

Meclis Baskan Yardimcisi Aida Kasimaliyeva, cami ve külliyenin kurulusu ve açilisinin Kirgizistan ve Özgen sehri için büyük bir gurur oldugunu vurguladi.

Kasimaliyeva, Imam Serahsi’nin Kirgizistan’in gururu oldugunu belirterek, "Camiyi ve külliyeyi kuranlara, açanlara ve emegi geçen herkese, özellikle Kirgizistan'in konugu olan Diyanet Isleri Baskani Erbas’a Kirgizistan devleti ve meclisi adina tesekkür ediyorum." dedi.

Kirgizistan Din Isleri Devlet Komisyonu Baskani Abdikarov da ibadete açilan caminin ruhsatini getirerek cami imamina teslim etti.

Konusmalarin ardindan Erbas, minbere çikti, hutbe okudu ve cemaate cuma namazini kildirdi.

- Imam Serahsi Camisi ve Külliyesi

Cami ve külliye, 4 dönümlük arazide geleneksel Osmanli mimari üslubuna uygun olarak yapildi.

Külliye içerisinde 500 kisilik cami, Kur’an kursu, kütüphane, misafirhane, asevi ve lojman bulunuyor.

Ayrica cami avlusunda, El-Mebsût adli ünlü eserini hapsedildigi kuyudan yazarak tarihe geçen Imam Serahsi’yi hatirlatacak temsili bir kuyu da yapildi.

- Imam Serahsi kimdir?

Muhammed bin Ahmed es-Serahsi (1009-1090), Horasan'da Meshed ile Merv arasinda bulunan Serahs kasabasinda dünyaya geldi.

Ortaçag'da ilk Müslüman Türk devletini Orta Asya'da kuran Karahanlilar döneminde yasayan Imam Serahsi, tahsilini Buhara'da yapti.

Serahsi, nerdeyse 17 yillik hapis hayatini Özgön (Özkent) zindaninda yatarak, fikih eserleri yazarak tamamladi.

Hanefi fikhinin önemli alimi ve "Imamlar Günesi" olarak da bilinen Serahsi, hapishanelerde ögrenci yetistirdi.

Diyanet Isleri Baskanligi ve Türkiye Diyanet Vakfi 2012'de Imam Serahsi Türbesi'ni insa ederek ziyaretçilerine açmisti.

Kaynak: AA