CHP'li Agbaba Ve Özel, Samsun'da Gündemi Degerlendirdi

CHP Grup Baskanvekili Özgür Özel: 'Türkiye'yi de ezdirmeyecek bir parti olarak bugün yasananlardan memnun olmamiz mümkün degil. 10 büyükelçinin Türkiye'ye karsi açiklama yapiyor olmasi üzüntü vericidir, rahatsizlik vericidir' CHP Genel Baskan Yardimcisi Veli Agbaba: 'Yeni bir anlayisla, ittifak anlayisiyla bu ülkede tekrar demokrasiyi hakim kilacagiz. Bu islerin hepsinin çözümü demokraside, yargi bagimsizliginda, hukukta'

CHP Grup Baskanvekili Özgür Özel, "Türkiye'yi de ezdirmeyecek bir parti olarak bugün yasananlardan memnun olmamiz mümkün degil. 10 büyükelçinin Türkiye'ye karsi açiklama yapiyor olmasi üzüntü vericidir, rahatsizlik vericidir." dedi.

Özel, CHP Genel Baskan Yardimcisi Veli Agbaba ile partisinin Samsun Il Baskanliginda düzenledigi basin toplantisinda, CHP'nin Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu partisi ve kurucu iradesi oldugunu söyledi.

"Atatürk'ün Yunan bayragini yerden kaldirip hiçbir bayragin üstüne basilmayacagina gösterdigi saygiyla Izmir'de baslayan, Ismet Pasa ile Lozan Zaferi ile devam eden, 2. Dünya Savasi'na girmeyerek kaybetmeyen tarafta olan, 1 Mart tezkeresinde Amerika askerlerinin Irak'a giderken Güneydogu'dan geçmesine engel olacak diplomatik uyarilari yerine getirmis ve siyasi çikislari yapmis bir partiyiz." diyen Özel, NATO'nun üyesi ve Sovyetler Birligi'nin komsusu cografyada dört dörtlük denge politikasiyla Türkiye'nin çikarlarini koruyarak Türk dis politikasinin hep arkasinda durduklarini anlatti.

CHP olarak gelecek yildan itibaren yeniden Atatürk'ten miras kalan diplomatik gelenegi yasatacaklarini dile getiren Özel, söyle konustu:

"Türkiye'yi de ezdirmeyecek bir parti olarak bugün yasananlardan memnun olmamiz mümkün degil. 10 büyükelçinin Türkiye'ye karsi açiklama yapiyor olmasi üzüntü vericidir, rahatsizlik vericidir. Osman Kavala hakkinda yillar sonra düzenlenen iddianame, Silivri'de mahkemesi görülmüs FETÖ'cülerin ortaya koydugu tüm iddialar teker teker çökmüs ve mahkeme baskani, 'Tüm saniklar beraat etmis' demis, Osman Kavala'yi serbest birakmistir. Recep Tayyip Erdogan, 'Ben bu karari tanimiyorum' demis. Serbest birakilacak kisiyi 7-8 saat içeride tutmus, yeni bir dava, yeni bir tutuklama karari ile onu içeride tuttugu için Osman Kavala, Avrupa Insan Haklari Mahkemesinde de ihlal karari uygulanmis. Insan Haklari Mahkemesi, 'Haksizliga ugruyor salivermelisiniz.' dedigi halde kendisini mahkemenin üzerinde gören, olmayan bir jürinin baskani gibi görüp son sözü söylemeye çalisan Recep Tayyip Erdogan, Türkiye'yi bu hale düsürmüstür. Osman Kavala'yi serbest birakmayip Avrupa'yi, onun hukukunu tanimayip imzaladigi uluslararasi anlasmayi dinlemeyince bu sefer çogu Avrupa Birligi üyesi büyükelçi, Türkiye'ye bunu hatirlatma cesareti bulmus, Türkiye'yi, dis politika anlaminda hepimizi rahatsiz etmistir. Yapilan is dogru degildir ama sebebi Recep Tayyip Erdogan'in hukuk tanimazligidir."

Veli Agbaba ise Avrupa'da asgari ücreti en düsük ikinci ülkenin, Arnavutluk'un ardindan Türkiye oldugunu ifade etti.

Hep Çin örnegi verildigini, Çin'de asgari ücretin düsük oldugunu belirten Agbaba, "Çin'de asgari ücret 387 dolar, Türkiye'de bu sabah itibariyla 298 dolardi, su an 290 dolar. Avrupa'nin en yüksek enflasyonuna sahip ülke de biziz. Bunun anlami, hem dolar bazinda insanlar gelir kaybina ugruyor hem de enflasyon sayesinde alim gücümüz düsüyor." diye konustu.

Asgari ücretlinin sofrasindan eksilmeyen yumurta bazinda bakildiginda son bir yilda 1104 yumurta eksildigini belirten Agbaba, sunlari söyledi:

"Bir asgari ücretlinin geçen yil maasi ile ayni oranda yumurtaya vurursak, tam 3 bin 941 lira maas almasi gerekiyor yumurta hesabina göre bir asgari ücretlinin. Asgari ücretlinin geçen yila göre ayni oranda yumurta alabilmesi için 1116 liraya daha ihtiyaci varmis. Bu da rahat anlayabilmek için bir veri. Bunlarin hepsinin çözümü var. Türkiye'nin kaynaklari var, imkanlari var. Türkiye'nin su an olmayan seyi, hukuka saygili, geçmiste kirli iliskilere bulasmamis, bürokrasi deneyimi olan, temiz süt emmis bir siyasetçiye ihtiyaç var. O da bizim içimizde çokça var. Yeni bir anlayisla, ittifak anlayisiyla bu ülkede tekrar demokrasiyi hakim kilacagiz. Bu islerin hepsinin çözümü demokraside, yargi bagimsizliginda, hukukta. Sokakta issiz gezenlere sözümüz olsun, liyakatle herkese is sözümüz var. Yapacagimiz ilk islerden biri de devlette mülakati kaldiracagiz."

CHP Samsun Milletvekilleri Neslihan Hancioglu ve Kemal Zeybek ile Samsun Il Baskani Fatih Türkel'in de katildigi basin toplantisinin ardindan Özel ile Agbaba, esnaf ziyaretinde bulundu.

Kaynak: AA