Bakan Varank Açiklamasi 'OSB'ler Ticarethane Degildir'

'Eger OSB'ler sanayiciye hizmet etmek için varsa, üreticiyi desteklemek için varsa, buna uygun hareket edilmesi gerekiyor. OSB'ler kasasindaki paralari sanayicilerin üzerindeki maliyetleri düsürmek için kullansinlar' 'Cumhurbaskanliginda, siyasette, Anayasa Mahkemesinde oldugu gibi OSB yönetiminde de dönem sinirlamasi getirilmesinin aslinda taze kanlara imkan verecegi için dogru bir uygulama olduguna inaniyoruz'

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, organize sanayi bölgelerinin (OSB) birer ticarethane olmadigini belirterek, "Eger OSB'ler sanayiciye hizmet etmek için varsa, üreticiyi desteklemek için varsa, buna uygun hareket edilmesi gerekiyor. OSB'ler kasasindaki ???????paralari sanayicilerin üzerindeki maliyetleri düsürmek için kullansinlar." dedi.

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulusunun (OSBÜK) 19'uncu Olagan Genel Kurulu, Bakan Varank'in katilimiyla gerçeklestirildi.

Varank, buradaki konusmasinda, imalat sanayisinin salgin sürecinde gösterdigi üstün performansina dikkati çekerek, 2020'de ve 2021'in ilk yarisinda imalat sanayi öncülügünde önemli basarilara imza attiklarini ifade etti.

Üretim, ihracat ve büyümede elde edilen basarilarin mutfaginin OSB'ler oldugunu vurgulayan Varank, "Her biri bulundugu sehrin ve bölgenin dinamosu olan OSB'ler, ülkemizin küresel bir üretim merkezi olabilecegini bu dönemde yeniden ispat etmis oldular. Bunun bilincinde olarak sanayicilerimize enerji, çevre, ulasim gibi ihtiyaç duyulan konularda dünya standartlarinda yatirim ortami sunan OSB'lerimizi destekliyoruz." dedi.

Varank, bu ortami hazirlama sürecinde birlikte çalistiklari paydaslarin basinda da OSBÜK'ün geldigini dile getirerek, aldiklari geri bildirimlerle, uygulamada gördükleri eksiklikleri de dikkate alarak OSB'leri sürekli iyilestirmenin gayreti içinde olduklarini söyledi.

- "OSB projelerimiz için 2021 fiyatlariyla yaklasik 2,7 milyar lira harcama yapildi"

Yaklasik 60 yil önce baslayan OSB uygulamasinin yaptiklari düzenlemeler neticesinde artik dünya ülkeleri tarafindan örnek alinan kurumsal bir yapi haline geldigini belirten Varank, sunlari kaydetti:

"Bugün itibariyla sicil verilen OSB sayisi 326'ya ulasti ve hamdolsun ülkemizde OSB'si olmayan ilimiz kalmadi. Göreve geldigimizden bu yana 201 OSB projesini tamamlayarak sanayicilerimizin hizmetine sunduk. Tamamlanan bu projeler için 2021 yili fiyatlariyla yaklasik 11 milyar lira tutarinda kredi kullandirdik. 2021 yili Yatirim Programi'nda 18 yeni, 106 da devam eden OSB projemiz bulunuyor. Bu projeler için 2021 fiyatlariyla yaklasik 2,7 milyar lira harcama yapildi."

- "OSB'lerdeki doluluk orani yaklasik yüzde 75 seviyesine ulasti"

Varank, salgin sürecinde de OSB yatirimlarinin hiçbir zaman durmadigina ve hizlanarak devam ettigini belirterek, "OSB'ler ve sanayi siteleri için 2020 yilinda verilen baslangiç ödenegini yaklasik 4 kat artirdik ve ödenegin tamamini kullandik. 2021 yilinda 1 milyar liranin üzerinde bir bütçe aldik ve su anda bu bütçenin de katkisiyla OSB'lerde isler son sürat devam ediyor." diye konustu.

Gelecek dönemde de OSB'lerin niteligini ve niceligini artiracak destekleri saglamayi sürdüreceklerini dile getiren Varank, söyle devam etti:

"Bugün itibariyla OSB'lerdeki doluluk orani yaklasik yüzde 75 seviyelerine ulasti. Üretime baslanan 55 bini askin parselde yaklasik 2,2 milyon kisiye is imkani saglandi. Insallah yakin zamanda tüm parsellerde fabrika insaatlari tamamlanip üretime geçildiginde bu sayinin 2,5 milyon vatandasimiza ulasmasini bekliyoruz."

- "Yapilacak degisim ve dönüsümlerin dogal baslangiç noktasi OSB'ler"

Bakan Varank, OSB'lere saglanan istikrarli devlet desteginin basli basina bir tesvik modeli oldugunu anlatarak, OSB'lerin gerekli alt ve üst yapi hizmetleriyle sosyal tesislerle donatilip belirli sistemler dahilinde planlanarak buradaki parsellerin sanayicilere tahsis edildigini söyledi.

Bunun yaninda OSB'lerin firmalar arasinda güçlü bir ag yapisinin olusmasini ve böylece firmalarin yenilik potansiyelinin artirilmasini da sagladigina deginen Varank, kümelenme yaklasimiyla birbirine yakinlasan firmalarda önemli verimlilik artislari gerçeklestigini ifade etti.

Varank, OSB'lerin tüm bu faydalarinin yaninda, "yesile ve çevreye duyarli üretim altyapilarinin gelistirilmesi" gibi çok daha kritik bir islevinin oldugunun altini çizerek, Avrupa Yesil Mutabakati kapsaminda faaliyetlerin tüm hiziyla devam ettigini söyledi.

Bu gelismelerle birlikte OSB'lerin öneminin çok daha arttigini vurgulayan Varank, "Çünkü yapilacak degisim ve dönüsümlerin dogal baslangiç noktasi aslinda OSB'lerden geçiyor. Uluslararasi yükümlülüklerimizi yerine getirebilmemiz ve gelecek nesillere daha yasanabilir, daha temiz bir çevre birakabilmemiz ancak OSB'lerin dönüsümüyle mümkün." dedi.

- "Yesil OSB'ler uygulamasina geçiyoruz"

Varank, OSB'leri çevrenin korunmasi noktasinda çok etkin bir araç olarak kullandiklarini animsatarak, bu çabalari daha ileri bir noktaya tasiyarak "Yesil Organize Sanayi Bölgesi" uygulamasina geçtiklerini anlatti.

OSB'lerin yesil OSB'lere dönüsümünü hizlandiracak altyapi yatirimlarini destekleyeceklerini aktaran Varank, söyle devam etti:

"Dünya Bankasi Finansmanli OSB Kredilendirme Projesi'ni de bu dönemde baslatmis olduk. Dünya Bankasindan temin ettigimiz 300 milyon dolar tutarindaki krediyi OSB'lerimize kullandiracagiz. Bu kredi de bakanligimizca saglanan kredilerde oldugu gibi ayni sartlarda, ayni imkanlarda OSB'lerimiz tarafindan kullanilabilecek. OSB'ler de bu kaynakla su, atik su, yenilenebilir enerji hizmetleri verebilecek altyapilarini hayata geçirebilecekler.

Bu kredi paketiyle OSB'lerimiz yesil OSB olma yolundaki altyapi gereksinimlerini saglayarak suyun geri kazanildigi, yenilenebilir enerjinin üretildigi daha sürdürülebilir planli sanayi alanlari haline gelecekler. Ben bu vesileyle tüm OSB'lerimizin bu kaynaktan azami düzeyde istifade etmesini bekledigimizi bir kez daha hatirlatmak istiyorum."

Yesil dönüsümün yaninda teknolojik dönüsümün de OSB'ler açisindan önemli ve üzerinde durduklari bir diger nokta oldugunun altini çizen Varank, bu amaçla baslattiklari bir diger projenin ise "OSB'lerde Teknoloji Kullaniminin Iyilestirilmesine Yönelik Model Olusturulmasi Projesi" oldugunu söyledi.

Varank, bakanlik ve UNDP is birliginde yürütülen projeyle hem OSB yönetimlerinin hem de OSB'lerdeki firmalarin teknolojik ve organizasyonel becerilerini artirmayi amaçladiklarina isaret ederek, Ocak 2021 itibariyla pilot çalismalarina basladiklari bu projenin gelecek dönemde tüm OSB'lerde yayginlastirilacagini ifade etti.

- "OSB yönetiminde dönem sinirlamasi getirilmeli"

Türkiye'nin üretim üsleri OSB'leri birer cazibe merkezleri haline getirmeyi amaçladiklarini belirten Varank, bu amaçla buralarda tam kapasiteyle faaliyete geçilebilmesi için gerekli tüm tedbirleri almaya devam ettiklerini anlatti.

Varank, yatirimlarinin yaninda, günün kosullarina uygun güncellenen mevzuatla sanayicilere dünya standartlarinda yatirim ortami sunmaya çalistiklarini aktararak, OSB alani tanimini da genisletmek istediklerini ifade etti.

"Hizmet ve destek alanlarinin kapsamina lojistigin artik mutlaka eklenmesi gerektigine inaniyoruz" diyen Varank, OSB kurulusunda ildeki mevcut OSB'lerinin de yer almasinin faydali olacagini düsündüklerini anlatti.

Varank, yesil OSB tanimi yapmanin gelecek dönemde firmalarin ihracat pazarlarinda isleri kolaylastiracagina inandiklarinin aktararak, "Kurulus asamasindaki kaynak ihtiyacinin karsilanmasi için ön tahsis mekanizmasinin dogru bir çözüm olduguna inaniyoruz. Cumhurbaskanliginda, siyasette, Anayasa Mahkemesinde oldugu gibi OSB yönetiminde de dönem sinirlamasi getirilmesinin aslinda taze kanlara imkan verecegi için dogru bir uygulama olduguna inaniyoruz." ifadelerini kullandi.

- "Paralari sanayicilerin üzerindeki maliyetleri düsürmek için kullansinlar"

"OSB'ler birer ticarethane degildir." diyen Varank, eger OSB'ler sanayiciye hizmet etmek, üreticiyi desteklemek için varsa buna uygun hareket edilmesi gerektigini vurguladi.

Bakan Varank, bu manada dünyaya örnek olabilecek OSB'lerin de oldugunu aktararak, söyle devam etti:

"Bunun yaninda mevzuattaki muglakliklari kullanip maalesef OSB'leri birer ticarethaneye dönüstüren OSB'lerimiz de var. Iste bizim yapmaya çalistigimiz sey aslinda OSB'lerde bir yeknesaklik getirmek. Tüm Türkiye'de OSB'lerin sanayiye hizmet edecek sekilde çalismasini saglamak. Çok açik söyleyecegim. Eger bugün bir OSB'nin kasasinda 500 milyon lira varsa bu para faizde duruyorsa ama sanayicilerimiz bakanliga gelip 'Sayin Bakanim enerji faaliyetleri yükseldi, bunlarla ilgili ne düsünüyorsunuz' diye sorarken, OSB'lerin kasasinda bu para dururken, hala sanayiciden su parasi aliyorsa bence o OSB'ler sanayiciye hizmet etmiyorlar. Eger bu paralari sanayiciler için topluyorlarsa bir zahmet sanayicilerin üzerindeki maliyetleri düsürmek için kullansinlar diye düsünüyorum."

OSB'lerin genelinden çok memnun olduklarini dile getiren Varank, "Burada sanayicinin önünü açan, onlarla beraber çalisan, kendilerine uygun imkanlarla alan tahsis edip sanayiciyi desteklemeye çalisan bölgelerimiz var ama bunu yapmayan bölgelerimiz de var. Buna önümüzdeki dönemde müsaade etmek istemiyoruz." dedi.

- "Amacimiz sanayiciye hizmet etmek"

Varank, bu konudaki kanun çalismalarina da deginerek, "Kanun çalismamizin bir kismini begenenler de olabilir, begenmeyenler de olabilir. Begenilmeyen taraflarla ilgili her türlü elestiriye, tartismaya, görüsmeye haziriz. Bazi yanlis anlasilmalarin da oldugunu gördük. Dünkü toplantimizda bizim muradimizin ne oldugunu beyan ettigimizde, OSBÜK temsilcisi arkadaslarimiz 'Biz bunu böyle düsünmüyorduk' dediler. Dolayisiyla burada amacimiz sanayiciye hizmet etmek. Sanayiciye hizmet edecek sekilde de insallah biz kanun taslagimizi Yüce Meclisimize götürmek istiyoruz." diye konustu.

???????

Kaynak: AA