ABD'de Yüksek Mahkeme, Teksas'taki Tartismali Kürtaj Yasasini Inceleme Karari Aldi

Mahkeme, söz konusu kararin yürürlügünün durdurulmasi talebini reddederken, inceleme konusunda sözlü oturumlari 1 Kasim'da baslatacak.

ABD'de Yüksek Mahkeme, Texas’ta uygulamaya konulan ve ülkede tartismalara neden olan kürtaj yasasinin yürürlügünün durdurulmasi talebini reddederken, söz konusu yasanin incelenmesine karar verdi.

Yüksek Mahkeme, bugün yaptigi oturumda, Teksas'ta tartismalara yol açan ve kürtaji çogu durumda yasaklayan yasaya yönelik kararini açikladi.

Mahkeme, söz konusu yasanin yürürlügünün durdurulmasina yönelik talebi reddederken, yasanin incelenmesine karar kildi.

Söz konusu inceleme için sözlü oturumlar 1 Kasim'da baslayacak.

Teksas Federal Bölge Mahkemesi Yargici Robert Pitman, Teksas'taki kürtaj yasasini, kadinlarin anayasal haklarini ihlal eden "saldirgan bir yoksun birakicilik" olarak degerlendirerek geçici durdurma karari vermis ancak temyiz mahkemesi bu karari bozmustu.

- Teksas'taki kürtaj yasasi

Teksas’ta çogunlukta olan Cumhuriyetçi milletvekillerinin oylariyla eyalet meclisinde kabul edilen ve 1 Eylül'de yürürlüge giren, kadinlarin hamileliklerinin 6'nci haftasindan sonra kürtaj olmasini yasaklayan söz konusu yasa, ülkede tartisilmaya devam ediyor.

ABD Adalet Bakanligi, 9 Eylül'de Teksas Federal Mahkemesine dava açarak, eyaletteki kürtaj yasasinin kadinlarin anayasal haklarini ihlal ettigini ve "federal yasalarin eyalet yasalarindan üstün olduguna" iliskin ABD Anayasasi ilkesine aykiri oldugunu savunmustu.

ABD Yüksek Mahkemesinin, Teksas'ta mayista kabul edilen ilgili yasanin 1 Eylül'de yürürlüge girmesinin engellenmesi için yapilan basvuru üzerine harekete geçmemesi de "yesil isik" olarak degerlendirilmis, bazi kesimlerin tepkisini çekmisti.

ABD Baskani Joe Biden da Yüksek Mahkemeyi elestirerek, mahkemenin kürtaj yasagina geçit vermesinin "kadinlarin anayasal haklarina büyük bir saldiri" oldugunu belirtmisti.
Kaynak: AA