AB Liderleri Suriyeli Mülteciler Ve Ev Sahibi Ülkelere Ayrilan Fonlarin Zamaninda Ulastirilacagini Umuyor

Avrupa Birligi (AB) ülkelerinin liderleri, Suriyeli mülteciler ile onlara ev sahipligi yapan, Türkiye'nin de arasinda bulundugu ülkelere ayrilan finansmanin zamaninda iletilmesini beklediklerini ifade etti.

Belçika’nin baskenti Brüksel’de iki gün süren AB Liderler Zirvesi'nin sonuç bildirisine göre, AB sinirlarindaki baskinin azaltilmasi ve ölümlerin engellenmesi için hem kaynak ülke hem geçis ülkelerini kapsayan 8 eylem plani sunuldu.

Liderler, AB Komisyonu ve AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’i, bunlarin uygulamaya geçirilmesi için çalismaya davet etti.

Suriyeli mülteciler ile Türkiye, Ürdün, Lübnan gibi ev sahibi ülkelerin, Misir’in da içinde oldugu diger bölge ülkeleri ile vakitlice finanse edilmesini isteyen AB liderleri, Türkiye’ye “2016 AB-Türkiye mutabakatini Güney Kibris Rum yönetimi ile ilgili yükümlülükler de dahil olmak üzere. tam ve ayrim yapmadan uygulama” çagrisi yapti.

Liderler, Komisyon'u temel haklar da dahil olmak üzere uluslararasi yükümlülükler ve AB hukuku ile uyumlu olarak AB’nin yasal çerçevesinde gerekli degisiklikleri önermeye çagirdi.

- Belarus’a mesajlar

Sonuç bildirisinde “AB Konseyi, üçüncü ülkelerin göçmenleri siyasi amaçlar ugruna araç olarak kullanmasini kabul etmeyecektir. AB sinirlarina yönelik tüm hibrit saldirilari kinamaktadir ve uygun sekilde karsilik verecektir.” denildi.

Bildiride su ifadeler yer aldi:

“AB Konseyi, Belarus rejiminin süregelen hibrit saldirilarina, belirli kisiler ve yasal varliklara yönelik sinirlayici önlemler de dahil olmak üzere, acil bir durum olarak karsilik vermeye devam edecektir.”

Kaynak: AA