Putin, BM Güvenlik Konseyinin Daha Dengeli Olmasi Için Degisimi Destekliyor

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) daha dengeli olmasi için bir seyler yapilmasi gerektigini belirterek, "Bu düsüncede (Cumhurbaskani Recep Tayyip) Erdogan hakli. Bu kurum 2. Dünya Savasi'ndan sonra dogdu. O zaman belirli bir güç dengesi vardi. Simdi bunlar degisiyor." dedi.

Putin, Uluslararasi Valday Tartisma Kulübünün Soçi’deki toplantisinda, gündeme iliskin sorulari cevapladi.

Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in "Insanligin kaderinin 2. Dünya Savasi'nin galibi bir avuç ülkenin insafina birakilamayacagini, birakilmamasi gerektigini savunuyoruz." sözlerine katilip katilmadigi sorulan Putin, buna katilmadigini belirtti.

Erdogan'in Rusya ziyaretinde kendisinin bu konuyu açtigini, bu yöndeki tezlerin içerisindeki bazi düsünceleri destekledigini anlatan Putin, "Iyi bir analiz tabii ki. Türkiye’nin liderinin bunu neden söyledigi anlasiliyor. Görünüse göre Erdogan, Türkiye'nin BMGK'da olmasini isterdi. Ancak buna sadece Rusya karar veremez. Buna konsensüs ile karar verilmesi gerekir." diye konustu.

Bunun bir "denge meselesi" oldugunu vurgulayan Putin, Erdogan'a "daimi üyelerin veto hakkinin kaldirilmasi halinde Birlesmis Milletlerin (BM) o gün ölecegini, organizasyonun 'milletler ligi'ne ve 'tartisma alani'na dönüsecegini" söyledigini aktardi.

BMGK'de degisimin gerektigini ancak BM'nin esas temelinin yok edilmesinden yana olmadigini dile getiren Putin, "BMGK'de 5 daimi üye var ve veto hakkina sahip. Bu organizasyonun daha dengeli olmasi için neler yapilmasi gerektigini düsünmek lazim. Gerçekten bu dogru. Yani bu düsüncede Erdogan hakli. Bu kurum 2. Dünya Savasi'ndan sonra dogdu. O zaman belirli bir güç dengesi vardi. Simdi bunlar degisiyor, degisti." ifadelerini kullandi.

Degisimin global oldugunu vurgulayan Putin, örnek olarak Çin'in satin alma gücünün ABD'yi geçmesini, Hindistan'in ekonomisinin hizla gelismesini, Afrika ve Latin Amerika'daki degisimleri gösterdi. Putin, "Bütün bunlari düsünmek lazim. Hata yapilmamali." dedi.

Kaynak: AA