'Mantari Toplarken Kaybolmayin, Tüketirken Zehirlenmeyin' Uyarisi

Karabük'te agustostan bu yana yedigi mantardan zehirlenen 28 kisi hastanelerde tedavi gördü, kaybolan 31 kisi, AFAD ekiplerince bulundu Karabük Il Saglik Müdürü Ahmet Sari: 'Mantar zehirlenmelerinde çok ciddi vakalar karaciger nakline kadar gidiyor, maalesef ölümle sonuçlanabiliyor' AFAD Karabük Il Müdürü Gazanfer Erbay: 'Ormanlarimizda yirtici hayvanlar var. Vatandaslarimiza mantar toplamaya tek basina gitmemelerini öneriyorum'

ORHAN KUZU - Son günlerde artan mantar zehirlenmeleri ve mantar toplarken kaybolma vakalarina dikkati çeken uzmanlar, vatandaslara dikkatli olmalari yönünde uyarilarda bulundu.

Karabük'te agustostan bu yana yedigi mantardan zehirlenen 28 kisi hastanelerde tedavi gördü, kaybolan 31 kisi AFAD ekiplerince bulundu.

Il Saglik Müdürü Ahmet Sari, AA muhabirine, Karabük'te çesitliligin fazla olmasi nedeniyle mantar tüketimine bagli zehirlenme vakalariyla sikça karsilasildigini söyledi.

Kentte agustos basindan bu yana 28 mantar zehirlenmesi vakasiyla karsilastiklarini belirten Sari, "Bu vakalar arasinda yogun bakimda takip etmek zorunda kaldigimiz vakalar olmakla birlikte çok sükür ölümle sonuçlanan herhangi bir vakamiz olmadi. Ancak mantar zehirlenmeleri ciddi halk sagligi sorunu." dedi.

Sari, özellikle Karadeniz Bölgesi'nin mantar çesitliligi yönünden son derece zengin olduguna isaret ederek, bu nedenle mantar tüketiminin oldukça yaygin oldugunu ifade etti.

Dogada farkli niteliklerde zehir içeren mantarlarin bulunduguna dikkati çeken Sari, söyle konustu:

"Zehirli mantarlarin tüketilmesinden sonra 2 ile 6 saat arasinda semptomlar kendini göstermeye baslar. Bazi vakalarda 24 saati bile bulmaktadir. Bu, mantarin çesidine ve içerdigi zehrin niteligine göre degisiklik gösterir. Iki saat sonra genellikle sersemlik hali, uykuya meyil, görme bulanikligi, tansiyon düsüklügü, bulanti, kusma ve terleme sikayetleri oluyor. Alti saat sonra ise genellikle ishal, bulanti, kusma, çarpinti, terleme, karaciger ve böbrek fonksiyonu bozuklugu hatta ölümle sonuçlanan vakalarla karsilasabiliyoruz."

Sari, mantar zehirlenmelerinin çok ciddi vakalarda karaciger nakline kadar gidebildigini vurgulayarak, "Ciddi zehirlenme oldugunda maalesef ölümle sonuçlanabiliyor. Bu nedenle özellikle dogada bilmedigimiz mantar türlerinden uzak durmamiz ve bunlari tüketmememiz büyük önem arz ediyor." dedi.

- "Halk arasinda bazi yanlis kanilar var"

Zehirli mantarlarla ilgili halk arasinda bazi yanlis kanilarin oldugunu belirten Sari, sunlari kaydetti:

"Örnegin, mantarin pisirildiginde zehrinin kaybolacagi ya da mantarin yogurtla tüketildiginde zehirlenmeye yol açmayacagi gibi yanlis bilgiler var. Eger bir mantarin içerisinde zehir varsa bu zehirden kurtulmak mümkün olmaz. Pisirmekle, güneste bekletmekle ve yogurtla yemekle mantar zehirlenmesinin önüne geçemeyiz. Bazi mantar türleri o kadar zehirli ki çok iyi tanidiginiz mantar içerisinde 1 tane bile farkli, zehirli mantar türü karisacak olsa, diger mantarla pisirip yediginizde zehirlenmeyle karsilasabilirsiniz. Çok ciddi sorunlar yasayabilirsiniz."

Sari, mantar yedikten sonra rahatsizlanan vatandaslara vakit kaybetmeden saglik kuruluslarina basvurmalarini tavsiye etti.

- "Bilinen bölgelerin tercih edilmesi gerekir"

Il Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Gazanfer Erbay da mantar toplamanin heyecaninin oldugunu, bu nedenle vatandaslarin bazen nerede oldugunu unutup bilmedikleri bölgelere ulasabildigini anlatti.

Eflani'den mantar toplamaya çikan vatandaslarin Bartin'dan çikabildigini aktaran Erbay, eylülden sonra bu kayiplarin çok fazla yasanmaya basladigina dikkati çekti.

Karabük'te son iki ayda mantar toplamaya giden 31 kisinin kayboldugu bilgisini veren Erbay, vatandaslari sag salim ailelerine teslim ettiklerini, ayagi kirilan bir kadinin ise sedyeyle tasinarak saglik ekiplerine ulastirildigini kaydetti.

Mantar aramak için bilinen bölgelerin tercih edilmesi gerektigini vurgulayan Erbay, su tavsiyelerde bulundu:

"Vatandaslarimiz bilmedikleri bölgelerde kendilerini unutacak sekilde mantar pesinde giderlerse magduriyetler yasanabilir. Ormanlarimizda yirtici hayvanlar var. Vatandaslarimiza mantar toplamaya tek basina gitmemelerini öneriyorum. Gideceklerse gruplar halinde gitsinler. Iletisimleri kesilmesin, cep telefonlarinin açik olmasina dikkat etmeleri lazim. Cep telefonu çeken bir yerdeyse vatandaslarimizi bulmak biraz daha kolay oluyor."
Kaynak: AA