Ingiltere'de 17 Temmuz'dan Bu Yana Ilk Kez 50 Binin Üzerinde Kovid-19 Vakasi Kaydedildi

Ingiltere'de son 24 saatte 52 bin 9 yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakasinin tespit edilmesiyle 17 Temmuz'dan bu yana en yüksek vaka sayisina ulasildi.

Saglik Bakanliginin açikladigi verilere göre, ülkede virüs nedeniyle hayatini kaybedenlerin sayisi son 24 saatte 115 artarak 139 bin 146 oldu.

Asilama programina 8 Aralik 2020'de baslayan Ingiltere'de ilk dozunu yaptiranlarin sayisi 49 milyon 554 bin 407'ye ulasirken, bunlardan 45 milyon 460 bin 122'sine ikinci doz da uygulandi.

Ingiltere Basbakani Boris Johnson, son günlerde salgin nedeniyle artan vaka sayilari ve ölümlere iliskin yaptigi açiklamada, Kovid-19 vakalarinin "yüksek" oldugunu belirterek, henüz yeni önlemler getirmeyeceklerini ancak her gün sayilari çok dikkatli izlediklerini söyledi.

Johnson, asi programinin önemine dikkati çekerek, vatandaslarin güçlendirici Kovid-19 asisi yaptirmalari tavsiyesinde bulundu.

Ingiltere'de kis boyunca Kovid-19'la mücadele plani kapsaminda hazirlanan stratejiye göre, halihazirda yürürlükte olan "A plani"na devam ediliyor.

Bu plan, yaklasik 30 milyon kisiye güçlendirici asi, saglikli 12 ila 15 yasindakilere ise tek doz asi sunulmasinin yani sira kapali mekanlarda toplanmalar için havalandirmayi, kalabalik mekanlarda el yikamayi ve maske kullanimini tesvik ediyor.

- Hükümet, "B plani"ni yürürlüge koymanin henüz zamani gelmedigi görüsünde

Günlük Kovid-19 vakalarinin 9 gündür üst üste arttigi Ingiltere'de, 19 Ekim'de 223 kisinin hayatini kaybetmesiyle marttan bu yana virüse bagli en yüksek can kaybi sayisi kaydedilmisti.

Ingiltere Ulusal Saglik Hizmetleri (NHS), vaka sayilarinin artmasi üzerine zor bir kis döneminin önüne geçilebilmesi için hükümete bazi kisitlamalarin derhal geri getirilmesi çagrisinda bulunmustu.

Hükümet ise uyarilara ragmen kapali ve kalabalik mekanlarda maske kullanilmasi zorunlulugu ve evden çalisma gibi birtakim Kovid-19 kisitlamalarini içeren "B plani"ni halihazirda uygulamaya koymayacaklarini açiklamisti.

Ingiltere Saglik Bakani Sajid Javid ise dün yaptigi açiklamada, salginin hala tehdit olmaya devam ettigini, kis aylarinda günlük 100 bin Kovid-19 vakasi görülebilecegi uyarisinda bulunmustu.

Javid, "Bu salgin bitmedi. Hepimiz bu virüsün uzun vadede bizimle olacagini ve bir tehdit olmaya devam edecegini hatirlamaliyiz. Bu noktada B planimizi uygulamayacagiz ancak teyakkuzda olacagiz." ifadesini kullanmisti.

Kaynak: AA