Dünya Bankasi Açiklamasi Yükselen Enerji Fiyatlari Enflasyon Riski Olusturuyor

Emtia Piyasalari Görünüm Raporu'nda, enerji fiyatlarindaki artisin küresel enflasyon için yakin vadeli önemli riskler olusturduguna dikkat çekildi Petrol, dogal gaz ve kömürden olusan enerji fiyat endeksinin bu yil yüzde 83,4 artacagi, enerji disi emtialara iliskin fiyat endeksinin ise yüzde 31 yükselecegi öngörüldü Ham petrolün varil fiyatinin bu yil ortalama 70 dolar seviyesinde gerçeklesecegi tahmin edildi.

Dünya Bankasi, enerji fiyatlarinin bu yil ortalama yüzde 80'in üzerinde artmasinin beklendigini belirterek yüksek enerji fiyatlari nedeniyle gelismekte olan ülkelerin enflasyon riskiyle karsi karsiya kalacagi uyarisinda bulundu.

Banka, Emtia Piyasalari Görünüm Raporu'nun Ekim 2021 sayisini "Kentlesme ve Emtia Talebi" basligiyla yayimladi.

Raporda, enerji fiyatlarinin 2021'in üçüncü çeyreginde yükseldigi ve 2022'de de yüksek kalmasinin beklendigi aktarildi.

Artan enerji fiyatlarinin enflasyonist baskilara katkida bulunduguna isaret edilen raporda, enerji fiyatlarinin arz kisitlari hafifledikçe 2022'nin ikinci yarisindan itibaren düsmeye baslayacaginin tahmin edildigi bildirildi.

Raporda, 2021'deki güçlü artislarin ardindan tarim ürünleri ve metaller gibi enerji disi emtialarin fiyatlarinin da 2022'de gevsemesinin beklendigi aktarildi.

- Petrol fiyatlarinin 2022'de 74 dolara ulasmasi bekleniyor

Raporda; petrol, dogal gaz ve kömürün olusturdugu enerji emtia fiyat endeksinin bu yil geçen yila kiyasla yüzde 83,4 yükselecegi, tarim ürünleri, metaller ve mineraller gibi enerji disi emtia fiyatlarindan olusan endeksin ise yüzde 31 artmasinin beklendigi kaydedildi.

Enerji emtia fiyat endeksinin gelecek yil yüzde 2,3 artacaginin beklendigine dikkat çekilen raporda, enerji disi emtia fiyat endeksinin ise yüzde 2,3 azalacagi tahminine yer verildi.

Raporda, ham petrolün varil fiyatinin bu yil geçen yila kiyasla yüzde 69,7 artarak ortalama 70 dolar seviyesinde gerçeklesecegi öngörülürken 2022'de ise yüzde 5,7 artisla ortalama 74 dolara ulasmasinin beklendigi aktarildi.

- Altin fiyatinda bu yil artis, gelecek yil düsüs tahmini

Metal ve mineral fiyat endeksinde de bu yil geçen yila göre yüzde 48,5 artmasi beklenen raporda, endeksin gelecek yil ise yüzde 5 azalacaginin tahmin edildigi kaydedildi.

Raporda, degerli metallere iliskin fiyat endeksinin ise bu yil yüzde 5 artmasinin, gelecek yil yüzde 2,7 azalmasinin beklendigi belirtildi.

Dünya Bankasinin raporunda, altinin ons fiyatinin bu yil geçen yila göre yüzde 1,4 artacagi, 2022'de ise yüzde 2,5 azalacagi tahmini yer aldi.

Tarimsal ürünlerin fiyat endeksinin ise bu yil yüzde 22 artmasi beklenen raporda, gelecek yil yüzde 1,4'lük azalis beklendigi aktarildi.

- Kisa vadede ilave fiyat artislari meydana gelebilir

Raporda, 2021'de bazi emtia fiyatlarinin 2011'deki ani yükselisten bu yana görülmeyen seviyelere yükseldigi veya bu seviyeleri astigi belirtilerek dogal gaz ve kömür fiyatlarinin arz kisitlari ve elektrik talebinin yeniden canlanmasi nedeniyle rekor seviyelere ulastigi ancak talebin hafiflemesi ve arzin iyilesmesiyle 2022'de düsmesinin beklendigi ifade edildi.

Düsük stoklar ve kalici arz darbogazlari nedeniyle kisa vadede ilave fiyat artislarinin meydana gelebilecegine isaret edilen raporda, tedarik zinciri aksamalari ve çevre politikalarinin yani sira hava olaylari, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginindaki düzensiz toparlanma ve salgin tehdidinin diger risk faktörleri arasinda oldugu kaydedildi.

Dünya Bankasi Basekonomisti ve Beklentiler Grubu Direktörü Ayhan Köse, enerji fiyatlarindaki artisin küresel enflasyon için yakin vadeli önemli riskler olusturdugunu belirtti.

Bu durumun sürmesi halinde enerji ithal eden ülkelerdeki büyümeyi de baskilayabilecegine isaret eden Köse, "Emtia fiyatlarindaki keskin toparlanma, önceden tahmin edilenden daha belirgin hale geliyor. Ülkeler geçen yilki küresel durgunluktan kurtulurken fiyatlardaki son oynaklik politika seçimlerini karmasik hale getirebilir." degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA