Disisleri Bakan Yardimcisi Kiran, Uluslararasi Toplumun 'KKTC Gerçegiyle Yüzlesmesini' Istedi

Disisleri Bakan Yardimcisi Yavuz Selim Kiran, uluslararasi toplumun KKTC'nin varligiyla yüzlesmesi gerektigini belirterek, "Artik Adanin tek sahibinin Güney Kibris Rum Yönetimi oldugu safsatasini, yalanini bir kenara birakmak zorundasiniz." dedi.

Kiran, Ankara Ticaret Odasi (ATO) ekim ayi olagan meclis toplantisinda yaptigi konusmada, KKTC davasinin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in uluslararasi küresel liderliginde çok daha güçlendigini vurguladi.

Dünyanin her platformunda, KKTC'nin kaderine terk edilmis bir devlet olmadigi gerçeginin ilan edilmesinin önem tasidigini belirten Kiran, "Dünden bugüne yüzyillar boyunca Akdeniz'de vermis oldugumuz bu dise dis, kana kan mücadelenin siyasi yansimalarini, elbette ekonomik yansimalarini ve sonuçlarini, hukuki meyvelerini alacagimiz bir döneme giriyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin 2004'te Annan Plani’ni desteklemesine ragmen KKTC'nin uluslararasi toplum tarafindan yalniz birakilmaya çalisildigina isaret eden Kiran, bu çabalarin bugün farkli uzantilarla devam ettigini söyledi.

Kiran, Güney Kibris Rum Yönetimi'nin (GKRY) ise Annan Plani'ni reddettigi halde Avrupa Birligi (AB) üyeligiyle ödüllendirildigini dile getirdi.

Türkiye ve KKTC'nin kader birligi yaptigina ve bugün düne göre daha güçlü olduguna dikkati çeken Kiran, uluslararasi topluma "Artik Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti gerçegiyle yüzlesmek zorundasiniz. Artik Adanin tek sahibinin Güney Kibris Rum Yönetimi oldugu safsatasini, yalanini bir kenara birakmak zorundasiniz." seklinde seslendi.

Kiran, AB'nin, GKRY'nin Israil, Misir, Lübnan ile deniz yetki anlasmalari imzalamasina sessiz kaldigina ve Annan Plani'na "hayir" diyen GKRY’yi Birlige almakla Kibris meselesinde çözümsüzlügü daha da derinlestirdigine isaret etti.

"Bugün dünden çok güçlüyüz, elbette yarin bugünden çok daha güçlü olacagiz." diyen Kiran, Türkiye'nin, karsisina çikarilan her türlü engele, bunlari asacak güçlü tezler ve argümanlarla cevap verdigini kaydetti.

Kiran, "Dogu Akdeniz’de tek tarafli uluslararasi sirketlerle yaptiklari anlasmalarla boy gösterdikleri sondaj ve sismik arama gemilerinden çok daha moderni ve çok daha teknolojik olani bugün çok sükür Türkiye Cumhuriyeti olarak bizim envanterimizde var." ifadesini kullandi.

Disisleri Bakan Yardimcisi Kiran, Türkiye'nin, karsisina çikarilan savas gemilerine çok daha güçlüleriyle karsilik verecek kapasiteye sahip oldugunu vurguladi.

- "Türkiye'nin desteklemedigi hiçbir tez Dogu Akdeniz’de hayata geçirilmez"

Uluslararasi platformlarda Türkiye'yi Akdeniz kiyisina hapsetmeye çalisan "Sevilla Haritasi"nin ortaya atilmasina yönelik Kiran, "Bunlarin hepsini güçlü siyasi, hukuki, güvenlik argümanlarimizla bertaraf ettik." dedi.

Kiran, "Siyasi ve diplomatik platformlarda hukuki anlamda bu mücadelemizi devam ettirirken çok önemli bir husus var, KKTC’nin kendi ayaklari üzerinde durabilen güçlü bir devlet olarak hedeflerine emin adimlarla ilerlemesi." ifadesini kullanarak, Yunanistan, GKRY ve uluslararasi toplumun bu durumdan panikledigini söyledi.

Türkiye’nin, Kibris Türk halkinin huzuru, refahi ve selameti için elinden geleni yaptigini belirten Kiran, "Kapali Maras’in açilimiyla uluslararasi toplumun nasil panige sevk oldugunu hep birlikte müsahede ettik. Bugün, iste o yüzden karsimiza çikardiklari sanal ittifaklar hiçbir anlam ifade etmiyor. Adanin gerçekleriyle de bagdasmiyor." diye konustu.

Son dönemde Kibris meselesinin çözümünde KKTC ve Türkiye’nin aleyhine bazi tezlerin ortaya atildigina dikkati çeken Kiran, "Ama bugün gördük ki Türkiye’nin desteklemedigi, KKTC’nin destek vermedigi hiçbir tez, hiçbir senaryo Dogu Akdeniz’de hayata geçirilmez. Bugün hayata geçirilemedi, yarin da hayata geçirilemeyecektir. Bugün dünden daha güçlüysek iste bu yüzden daha güçlüyüz." degerlendirmesinde bulundu.

Kiran, uluslararasi topluma KKTC’nin, kendi ayaklari üzerinde durabilen, Adanin egemen ve esit devleti oldugu gerçeginin kabul ettirilip, Adada gerçek çözüme Türkiye'nin garantörlügü ve destegiyle ulasilacagini belirtti.

Toplantiya, KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar da katildi.

Kaynak: AA