Avrupa Parlamentosu, Tunus'ta Gücün Cumhurbaskaninda Toplanmasindan Endiseli

Avrupa Parlamentosu (AP), Tunus'ta gücün cumhurbaskaninin elinde toplanmasindan endise duydugunu bildirdi.

Strazburg'da düzenlenen AP Genel Kurulunda Tunus ile ilgili karar tasarisi 45'e karsi 534 oyla kabul edildi. 106 milletvekili çekimser oy kullandi.

Tasarida, Tunus'taki devlet kurumlarinin normal isleyisine dönmesi, kapsayici ulusal diyalogun devam etmesi gerektigi belirtildi.

Ülkede gücün cumhurbaskaninin elinde çok fazla toplandigi, bundan endise duyuldugu ifade edilerek hukukun üstünlügüne saygi çagrisi yapildi.

AP milletvekilleri, anayasa ve yasal çerçevenin korunmasi vurgusu yaparak Tunus'un mesru ve iyi isleyen bir parlamentoya sahip olmasi, kurumsal istikrarin en kisa sürede yeniden tesis edilmesi gerektigini kaydetti.

Tam demokrasiye dönüs ve parlamenter faaliyetlerin devami çagrisi yapilan tasarida, devletin normal isleyisine yönelik açik bir yol haritasinin Tunuslu makamlarca açiklanmasi istendi.

Tasarida, sivil davalarin askeri mahkemelerde görülmesinin sorun teskil ettigi, bagimsiz yarginin yeniden tesis edilmesi gerektigi vurgulandi.

- Said yasama ve yürütme yetkilerini devraldi

Cumhurbaskani Kays Said, 25 Temmuz'da Meclisin çalismalarini dondurmasi ve basbakani azletmesinden sonra 22 Eylül'de yetkilerini genisleten yeni kararnameler yayimladi. Bu kararnamelerle cumhurbaskaninin yasama ile yürütme yetkisine yönelik olaganüstü düzenlemeler yapildi ve yasa tekliflerinin Anayasa'ya uygunlugunu denetleyen geçici komisyon feshedildi.

Cumhurbaskanina Bakanlar Kurulunun görüsünü aldiktan sonra Cumhurbaskanligi kararlariyla "yasama metinleri" çikarma yetkisi verildi.

Kararname uyarinca, Bakanlar Kurulu artik Meclise degil cumhurbaskanina karsi sorumlu oldu. Cumhurbaskani basbakani atayabiliyor, kabine üyelerini, hükümetin siyasetini ve kararlarini belirleyebiliyor.

Ülkede Said'in atadigi yeni Basbakan Necla Buden Ramazan'in olusturdugu kabine de 11 Ekim’de göreve baslamisti.

Kaynak: AA