ABD Mahkemesi, Bir Afgan'in 14 Yil Guantanamo'da Haksiz Tutulduguna Hükmetti

ABD'nin Washington eyaleti bölge mahkemesi, terör süphelilerinin tutuldugu Guantanamo hapishanesinde tutuklu bulunan Esedullah Harun Gul isimli Afgan'in 14 yildir haksiz yere hapis yattigina ve derhal serbest birakilmasina hükmetti.

Washington eyaleti federal yargiçlarindan Amit Mehta, 2007'de Afgan güçlerince tutuklanip Amerikan ordusuna teslim edilen Esedullah Harun Gul hakkinda bir nihai karar ve iki gizli gerekçe sundu.

???????Gul'un avukatlari, yaptiklari yazili açiklamada, Yargiç Mehta'nin Gul hakkinda "14 yildir yasa disi tutulduguna" ve "derhal serbest birakilmasina" iliskin nihai karar verdigini duyurdu.

Avukatlardan Tara Plochocki, açiklamasinda "Bu, hukukun üstünlügü için önemli bir zafer ve ABD hükümetine ulusal güvenlik adina yapabileceklerinin sinirlarinin oldugu konusunda çok ihtiyaç duyulan bir hatirlatmadir." ifadelerine yer verdi.

Afgan güçleri tarafindan 2007'de yakalanan Gul, ABD'ye teslim edilmis, oradan da ayni yil Küba'nin Guantanamo Körfezi'nde bulunan ABD hapishanesine nakledilmisti.

Guantanamo'daki 39 tutukludan biri olan Gul, 2001'de ABD'nin Afganistan'i isgalinden sonra Guantanamo'ya gönderilen 219 Afgan'dan geriye kalan iki Afgan'dan biriydi.

Gul ayrica, 16 Ekim'de ABD inceleme heyeti tarafindan Guantanamo'dan gönderilecek 13 kisiden biri olarak belirlenmisti.

Kaynak: AA