10 Aylik Bebegin Ensesinden 14 Santimetrelik Tümör Çikarildi

Manisa’da 10 aylik bebegin ensesinde bulunan 14 santimetrelik tümör, Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Hafsa Sultan Hastanesi’nde gerçeklestirilen basarili ameliyatla çikarildi.

10 Aylik Bebegin Ensesinden 14 Santimetrelik Tümör Çikarildi
Manisa’da 4 yil önce evlenen Yunus ve Arzu Ipek çifti, kizlari Münire’nin basinin arkasinda dogduktan 6 ay sonra sislik fark etti. MCBÜ Hafsa Sultan Hastanesi’ne basvuran ailenin bebeklerini Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Temiz muayene etti. Henüz nohut tanesi büyüklügünde olan tümörü tespit eden Temiz, bebegi takibe alarak ileri bir tarihe randevu verdi. Yaklasik 4 ay içinde Münire’nin ensesindeki tümör büyümeye basladi.

Prof. Dr. Cüneyt Temiz, Münire’nin ameliyat olmasina karar verdi. Ameliyata alinan minik Münire, Prof. Dr. Temiz’in basarili operasyonu sonrasi sagligina kavustu.

Küçük Münire’nin geçtigimiz Mayis ayinda ensesinde kitle nedeniyle kendisine getirildigini ifade eden Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tip Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dali ögretim üyesi Prof. Dr. Cüneyt Temiz, bebek Münire’yi takibe aldiklarini, 4 aylik takip sonunda kitlenin hizla büyüdügünü ve bu nedenle de ameliyat karari verdiklerini söyledi.



Temiz, “Ameliyatta omurganin arka yapilari ve kas yapilarindan kaynaklanan çok büyük bir kitleyi çikarmayi basardik. Yaklasik 4 saat sürdü. Hastamizda ameliyat sonrasi herhangi bir sikinti gelismedi. Çok büyük bir kitle, literatürde az görünen bir vaka olmasi nedeniyle ilginç oldugunu düsünüyoruz. Patoloji sonuçlarina göre, bundan sonraki tedavi protokolüne yönlendirecegiz. Zor bir ameliyat. Çocugun anatomik yapisinin normal insandan çok daha küçük olmasi nedeniyle zordu. Bu yasta bebeklerin anesteziye tepkileri ve anestezi sirasinda bozulmalari çok kolay olur. Ayni zamanda eriskin bir insan 500 cc kan kaybetse hemodinamisi devam edebilir. Çocuklarda 10-15 cc kan kaybi bile tolere edilemez çogu zaman. O nedenle zor bir ameliyatti. Bu yas grubunda bu kadar büyük bir tümörü çikarmak kolay degil” seklinde konustu.

Tümörün yaklasik 14 santimetre büyüklügünde oldugunu ifade eden Prof. Dr. Temiz, “Oldukça büyük bir tümördü. Agirligi da yaklasik 700 gramdi. Bundan sonraki durumu patoloji sonucuna göre belli olacak. Insallah ümit ediyoruz ki patolojiden iyi huylu bir tümör sonucu gelir. Insallah bundan sonra normal hayatina devam edebilecek. Eger Patolojiden baska türlü gelirse onkologlarimizla görüserek kemoterapi, radyoterapiyi yapacagiz. Celal Bayar Üniversitesi bu anlamda her türlü olanaga sahip. Bu tür zor vakalar zaten bizim isimiz. Hastamizi sagligina kavusturabilmek için elimizden geleni yapacagiz” ifadelerini kullandi.

26 Aralik’ta kizi Münire’yi kucagina aldigini ve 6 ay sonra da çocugunun kafasinin arkasinda sislik oldugunu fark ettiklerini söyleyen anne Arzu Ipek, bunun üzerine doktora gittiklerini belirterek, “Cüneyt Hocamiza geldik. Cüneyt Hocam 6 ay sonra getirin dedi.

Kafasinin arkasindaki sislik büyüdükçe 4’üncü ayin sonunda getirmek zorunda kaldik. Cüneyt hocam bakti ve ameliyat edilmesi gerektigini söyledi.

Allah razi olsun çocugumun ameliyatini gerçeklestirdi. Bebegimiz simdi iyi” diye konustu.

Baba Yunus Ipek ise, “Mayis ayinda bir anda çocugumun kafasinin sismeye basladigini fark ettim. Çocugum büyüdükçe stres fazlalasti. Sonra Sehir Hastanesine götürdüm. Orasi da Celal Bayar Hastanesi’ne yönlendirdi. Burada Cüneyt hocamizi bulduk. Cüneyt Hocamiz ilk muayenesini yapti. 6 ay takip süreci baslatalim dedi.

4’üncü ayin sonrasinda tümörün daha hizli büyüdügünü fark ettim. Sonra ameliyat karari verdik. Allah razi olsun hocamdan. Ameliyatini yapti. Su an çocugumuzun durumu iyi ve sagligina kavustu. Tümörü o kadar büyük görünce çok korktuk” diye konustu.

Kaynak: İHA