Çin Dünyanin En Güçlü Kati Yakitli Roket Motorunu Test Etti

Çin, dünyanin en güçlü kati yakitla çalisan roket motorunu test ettigini duyurdu.

Çin Uzay ve Havacilik Bilimi ve Teknolojisi Sirketinden (CASC) yapilan açiklamada, roket motorunun Sansi eyaletinin Sian kentindeki yer testinde 500 tonluk itki gücüne ulastigi bildirildi.

Açiklamada 3,5 metrelik motorun, Çin'in halihazirda uzay programinda kullandigi en büyük tasiyici roket olan Long March 5'i atesleyen sivi yakitli roket motorundan dört kat fazla güç ürettigi ve bu alanda dünyanin en iyisi oldugu belirtildi.

Roket motorunun agirligini ve boyutunu azaltmak için yüksek dirençli lifler içeren kompozit malzemeler, itis gücünü arttirmak için de egzoz ve yanma haznesinde bazi yeni teknolojiler kullanildigi kaydedildi.

Motorun 1000 ton itis gücü üretebilen versiyonunun da gelistirme asamasinda oldugu aktarildi.

Bir yerden bir yere hizli tasinabilen ve aninda atesleme kabiliyetine sahip kati roketler, askeri amaçli platformlarda yaygin olarak kullaniliyor. Sivi yakitli roket atesleyicileri ise daha etkin itis gücü sagladiklari için uzay programlarinda tercih ediliyor fakat firlatis hazirligi uzun sürüyor.

Kati roket atesleme teknolojisindeki ilerlemenin, uydu firlatislari ve insanli uzay seferleri için yeni olanaklar saglayabilecegi öngörülüyor.

Kaynak: AA