Uydu Tabanli Karbon Emisyon Dönüsümü Teknikleri Gelistirildi

Karbon monoksit uydu alimindan küresel orman yangini karbon emisyonlarina dair çikarimda bulunmak için yeni bir atmosferik dönüsüm sistemi gelistirildi.

Uydu Tabanli Karbon Emisyon Dönüsümü Teknikleri Gelistirildi
Tsinghua Shenzhen International Graduate School (SIGS) Çevre ve Ekoloji Enstitüsü’ndeki Profesör Zheng Bo’nun ekibi, karbon monoksit uydu alimindan küresel orman yangini karbon emisyonlarina dair çikarimda bulunmak için yeni bir atmosferik dönüsüm sistemi gelistirdi. Ekip, 2000-2019 yillari arasinda küresel orman yangini karbondioksit emisyonlarinin mekansal ve zamansal egilimlerini ve nedenlerini arastirdi. Yapilan açiklamaya göre çalismalar, yanmis alanlarla küresel orman yangini emisyonlarinda hizli ve güncel bir düsüsün olmamasinin nedeninin giderek artan orman yanginlari emisyonlari oldugunu gösterdi.

Açiklamaya göre Orman yanginlari, çayir yanginlarina kiyasla birim alan basina daha büyük karbondioksit kaynagi olup, yavas ya da devaminda eksik bir iyilesme gösteriyor; hatta bazen bozulma ve ormanlarin kesilmesi nedeniyle düzelme gerçeklesmiyor. Orman alanlarina yayilan yanginlarla birlikte yanmis orman topraklarinda CO2 aliminin yavas yavas toparlanmasi arazinin karbon yutma kapasitesini zayiflatiyor. Bu da küresel yanmis alanlardaki azalmaya ragmen küresel yanginlarin iklim üzerindeki baskisinin giderilmedigi anlamina geliyor.
Kaynak: İHA