'UNESCO Kenti Safranbolu' 1,5 Milyon Turist Hedefine Kilitlendi

Karabük Valiligi, tarihi ilçe Safranbolu'nun yerli ve yabanci turist sayisini artirmak amaciyla birçok ülkenin büyükelçilikleri ve yurt içindeki acentelerle görüsmelere basladi Vali Fuat Gürel: 'Yeni normallesme sürecinde pandemi kurallarina uymak kaydiyla bölgemize birçok insan yeniden gelmeye basladi. Özellikle hafta sonlari yogunluk yasaniyor. Yogunlugun artarak devam etmesini bekliyoruz'

AHMET ÖZLER - Osmanli döneminden kalan han, hamam, cami, çesme ve köprülerin yani sira geleneksel konaklariyla ülkenin önemli turizm merkezlerinden Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, yillik günübirlikçi ve konaklamali 1,5 milyon ziyaretçi sayisina ulasmak için tanitim faaliyetlerine agirlik verildi.

Ziyaretçilerini adeta zamanda yolculuga çikaran, 18 ve 19. yüzyil ile 20. yüzyil baslarinda her biri kendine özgü mimarisiyle insa edilen Türk evleri, demirciler ve yemeniciler çarsilari, günes saati, müze evleri gibi tarihi yapilariyla cazibe merkezi haline gelen Safranbolu, her dönem yerli ve yabanci turistlere ev sahipligi yapiyor.

Salgin tedbirleri kapsaminda yeni normallesme süreciyle ugrak mekanlarin basinda gelen ilçe, yilin 9 ayinda 1 milyon günübirlikçi ve konaklamali yerli ve yabanci turist agirladi.

Türkiye'de, Istanbul ile UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ndeki tek yer olan Safranbolu'nun yerli ve yabanci turist sayisini artirmak isteyen Karabük Valiligi, aralarinda Japonya, Almanya, Italya, Fransa ve Kanada'nin bulundugu ülkelerin büyükelçilikleri ve yurt içindeki acentelerle görüsmeler gerçeklestiriyor.

Dünyada "en iyi korunan 20 kent" arasinda bulunan Safranbolu'da daha önce belirlenen yillik 1,5 milyon turist agirlama hedefini yakalamak ve sonrasinda asmak için Kültür ve Turizm Bakanliginin da destegiyle harekete geçen Vali Fuat Gürel, Japonya'nin Ankara Büyükelçiligi ile degerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'deki yaklasik 50 bin korunmasi gerekli kültür ve tabiat varliginin 1125'ini bünyesinde barindiran Safranbolu'ya gelen Japonya'nin Ankara Büyükelçisi Kazuhiro Suzuki, çalisma kapsaminda ilçenin tarihi ve turistik alanlarinda inceleme yapti.

- "Safranbolu önemli bir turizm merkezi"

Karabük Valisi Fuat Gürel, AA muhabirine, Safranbolu'nun sadece bölge için degil, ülke için önemli bir turizm merkezi oldugunu söyledi.

Ilçenin bütüncül olarak korunduguna ve 1994'ten bu yana UNESCO Kültür Mirasi Listesi'nde yer aldigina isaret eden Gürel, "Bu nedenle Safranbolu'nun ziyaretçisi de çok fazla. Dünyanin birçok ülkesinden, ülkemizin degisik yerlerinden çok fazla misafir agirlamaktayiz." dedi.

Gürel, salgindan tüm dünyanin oldugu gibi Safranbolu'nun da etkilendigini belirterek, "1 Temmuz itibariyla baslayan yeni normallesme sürecinde pandemi kurallarina uymak kaydiyla bölgemize birçok insan yeniden gelmeye basladi. Özellikle hafta sonlari yogunluk yasaniyor. Yogunlugun artarak devam etmesini bekliyoruz. Hedef 1,5 milyon ama bu bölge için bu çok büyük bir rakam degil. Insallah bu, önümüzdeki süreçte çok daha yukarilara tasinacak. Bunu için altyapimiz var." diye konustu.

Safranbolu ve bölgesinin özellikle doga turizmi açisindan da insanlari çekecek güzelliklere sahip oldugunu anlatan Gürel, söyle devam etti:

"1,5 milyon turist hedefinin üstüne çikmak için ugraslarimiz var. Japonya'nin Ankara Büyükelçisi ilçemize geldi, incelemelerde bulundu. Geçmiste biliyorsunuz ilçemize çok fazla Japon turist gelmekteydi. Önümüzdeki süreçte de bunun ugrasini verecegiz. Bölgemize turist gelen ülkelerin çesitliligini artirmak için ugrasimiz olacak. Sadece belli ülkeler degil birçok ülkeden buraya misafir çekmeyle ilgili çalismalarimiz mevcut. Japonya'nin Ankara Büyükelçisinin gelmesinin de bu manada katki sunacagini düsünüyorum."

Vali Gürel, hem ülkenin degisik yörelerinden hem de çesitli ülkelerden misafirlerin Safranbolu'yu ziyaret etmesini saglamak için çalismalarini sürdüreceklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA