TBMM Kadina Yönelik Siddetin Arastirilmasi Komisyonu, Diyarbakir Annelerini Ziyaret Etti

Komisyon Baskani Öznur Çalik: 'Kadina yönelik siddeti hepimizin önlemesi gerekiyor. Kadina yönelik siddeti Diyarbakir annelerinden asla ayri tutamayiz'

TBMM Kadina Yönelik Siddetin Sebeplerinin Tüm Yönleriyle Arastirilarak Alinmasi Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amaciyla Kurulan Meclis Arastirma Komisyonu, daga kaçirilan çocuklarina kavusmak için HDP Il Baskanligi binasi önünde eylem yapan Diyarbakir annelerini ziyaret etti.

Çocuklarinin daga kaçirilmasindan HDP'yi sorumlu tutan Diyarbakir annelerinin, 3 Eylül 2019'da baslattigi oturma eylemi 778'inci gününde sürüyor.

"Gaziantep-Diyarbakir Çalisma Ziyaretleri" kapsaminda kente gelen Komisyon Baskani AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalik ile Sözcüsü AK Parti Sakarya Milletvekili Çigdem Erdogan Atabek ve üyeleri AK Parti Balikesir Milletvekili Pakize Mutlu Aydemir, AK Parti Kahramanmaras Milletvekili Habibe Öçal, AK Parti Konya Milletvekili Haci Ahmet Özdemir ve AK Parti Mugla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, evlat nöbetindeki aileleri ziyaret etti, onlarla görüstü.

Çalik, gazetecilere yaptigi açiklamada, 'kadina siddete hayir" diyen bütün kadinlari, siyasi partileri ve sivil toplum kuruluslarinin temsilcilerini Diyarbakir annelerini ziyarete davet etti.

- "Heyet olarak Diyarbakir annelerimizin yanindayiz"

En büyük siddetin anne ve babayi evladindan ayirmak oldugunu dile getiren Çalik, söyle konustu:

"Evladini annesinden, anneyi evlattan ayiran bu terör örgütünün zihniyeti olan partinin, annelerimize uyguladigi en büyük siddettir. Bunun önüne geçmek için bizler heyet olarak Diyarbakir annelerimizin yanindayiz. Daha çocuk yasta kiz ve erkek evlatlarimiz daga kaçiriliyor. Kandirarak onlari ailelerinden ayiriyorlar. Bunlar daha annelerinin kuzusu ve yavrusu. Anneyi evlattan, evladi anneden nasil ayirirsiniz? Bu siddete hangi yürek ve can dayanir? Insan, çocuk ve kadin haklari savunucularinin buraya gelerek bu eyleme katilmalari lazim."

Kaçirilarak siddete ve cinsel istismara ugratilan evlatlarin oldugunu dile getiren Çalik, söyle devam etti:

"15 yasindan küçük 37 evladimiz var. Bunlarin 12'si kiz çocugu. Bunlara uygulanan siddeti nasil görmezden gelirsiniz? 18 yasinda 93 evladimiz kaçirilmis, kandirilmis, ailesinden uzak tutulmus, siddete ve cinsel istismara maruz kalmis. 18 yasindan büyük 146 evladimiz kandirilarak daga kaçirilmis ve annelerimiz nöbetlerini tutuyorlar. Kadina yönelik siddeti hepimizin önlemesi gerekiyor. Yasal düzenlemelere çok saglam sekilde simsiki sariliyoruz. Kadina yönelik siddeti Diyarbakir annelerinden asla ayri tutamayiz."

"Annelerimiz bugün niye HDP’nin kapisinda oturuyor. Çünkü anneler evlatlarinin kokusunu alirlar. Evlatlarinin kokusunun nerede oldugunu bilirler. O vesileyle HDP kapisinda, bu kapida evlatlarinin kandirildigini ve kaçirildigini biliyorlar." diyen Çalik, Diyarbakir'a gelip, çadiri ziyaret etmeyenleri kinadigini söyledi.

Çalik, "Siyaset ayrimi yapmadan herkesin, 'kadina yönelik siddete dur' demek için buraya gelmesini istiyorum." diye konustu.

Oturma eylemi yapan anne ve babalara sevgi ve hürmetlerini sundugunu, bu yürekli duruslarindan dolayi onlari tebrik ettigini dile getiren Çalik, en kisa zamanda evlatlarin anne, baba ve kardeslerine kavusmasi temennisinde bulundu.

Çalik ve beraberindekiler ziyaretin sonunda anne ve babalarla fotograf çektirdi.

Kaynak: AA