Meme Kanserinde 'Erken Teshis'te Yüzde 100'E Yakin Basari

Samsun’da düzenlenen ’Meme Kanseri Söylesisi’nde uzmanlar, meme kanserinde erken teshiste hastaligin tedavi oraninin yüzde 100’e yakin olduguna dikkat çekti.

Meme Kanserinde 'Erken Teshis'te Yüzde 100'E Yakin Basari
Atakum Belediyesi ile VM Medical Park Samsun Hastanesi’nin ortaklasa düzenledigi Meme Kanseri Söylesisi Vedat Türkali Kültür Merkezi’nde yapildi. Söyleside meme kanserinde güncel tedaviler ve önleyici tedbirler konusunda uzmanlar tarafindan sunum gerçeklestirildi.

Söyleside hastaligin tedaviye daha iyi yanit vermesi için erken teshisin öneminin altini çizildi.

Baskan Deveci: “Meme kanseri tedavi edilebilir bir hastalik”

Programin açilisinda konusan Atakum Belediye Baskani Av. Cemil Deveci, “Meme kanseri çok fazla sayida kadinda görülebiliyor. Bu konuda istatistikler oldukça yüksek. Meme kanseri vücutta çok hizli bir sekilde yayilabiliyor. Ancak meme kanseri erken teshis edilirse, erken müdahale edilebilirse tedavi edilebilir bir hastalik. Biz de bu erken teshisin önemine ve tedavinin gücüne inandigimiz için bugün burada toplandik. Bu hastaliktan zarar görmemek için, hastalik bulasinca basariya ulasabilmek için erken teshis çok önemli. Bu anlamda kadinlar kendi teshislerinin bir bölümünü kendileri de yapabilirler. Bizim amacimiz erken teshisin ne kadar önemli oldugunu kadinlarimiza aktarabilmek. Bu farkindalik sadece ekim ayina özgü olmasin. Biz bu erken teshis konusunu özellikle kirsal kesimlerdeki kadinlarimiza da saglik personellerimiz ile aktarabiliriz. Onlara da meme kanserindeki erken teshisin önemini anlatabiliriz. Dolayisiyla bu tarz faydali etkinliklerin daha çok yayginlasmasi ve daha çok kadina ulasmasi lazim” dedi.



Opr. Dr. Taskin: “Erken teshiste hastaligin tedavi orani yüzde 100’e yakin”

Meme kanserinin erken teshis edildiginde rahatlikla tedavi edilebildigine dikkat çeken VM Medikal Park Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Uzmani Opr. Dr. Abdullah Taskin, “Birçok etken meme kanseri olmaniza neden olabilir. Özellikle 35 yasindan sonra yasanan gebelikler meme kanserinde büyük etkinlik saglar. Bu salgin döneminde hareketsizligin getirdigi sismanlik, obezite meme kanseri olanlarin bize geç gelmesine neden oldu. Dolayisiyla pandemiden çekinerek, korkarak hastaneye gelmeler gecikti. Bu da bizi zor duruma sokuyor. Evre-0 veya evre-1’de yakalayacagimiz vakalari evre-3 ve 4’te yakalama imkani buluyoruz. Bu da hem hastalarimizi hem de bizi üzmektedir. Meme kanserinin yakalanmasi ve teshisinin konmasi çok kolay. Bu da kendinizi muayene etmekten geçiyor. Ayda 1 kere kendinize zaman ayirin, kendinizi muayene edin. Meme kanseri erken evrede rahatlikla teshis edilebilir. Erken teshisle birlikte hastaligin tedavi orani yüzde 100’e yaklasmaktadir” diye konustu.



“Yiyecekleri mevsiminde tüketin”

Her 8 kadindan 1’inde meme kanseri hastaligina rastlanildigini belirten Opr. Dr. Taskin, “Eskiden yaz geldiginde domates yenirdi. Simdi 12 ay boyunca tüm sebze ve meyveler yenilebiliyor. Elinizden geldigi kadar yiyecekleri mevsiminde yiyin. Özellikle raf ömürlü yiyeceklerden uzak durun. Çevresel faktörler, içtigimiz su bardagindan saklama kaplarina kadar her sey meme kanserinin bir etkenidir. Dolayisiyla çevresel faktörlere de çok dikkat etmemiz gerekiyor. Erken dogumlar, erken adet görmeler, menopoza geç girilmesi meme kanserine neden olan etmenlerden birkaçi. Ortalama riske sahip bir kadin için yasam boyunca meme kanserine yakalanma riski yüzde 8’dir. Bu da her 8 kadindan bir tanesinin meme kanseri olarak yorumlanmakta demektir” seklinde konustu.

Programda ayrica Medikal Onkoloji Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Mustafa Kemal Gül ve diger uzmanlar da kendi alanlarda sunumlar gerçeklestirdiler. Programin sonunda söylesiye katilan kadinlara çesitli hediyeler verildi.

Kaynak: İHA