Istanbul'da GPS Blokesi Geldi, Ayni Sistemin Kullanildigi Cihazlar Olumsuz Etkilendi

Yurt genelinde GPS (Global Positioning System) sinyallerine müdahale ediliyor ve sahte konum saptirma uygulaniyor. Drone saldirilarina karsi üretilen sistemler nedeniyle yasal uçus yapan dronelar Ankara’ya dogru kendi basina gidiyor. Gemilerin, uçaklarin ve konumlandirma sistemi kullanan tüm cihazlarin sistemleri bozulabilirken, bir çok geminin konumu Istanbul’da olmasina ragmen Ankara olarak gözüküyor.

Istanbul'da GPS Blokesi Geldi, Ayni Sistemin Kullanildigi Cihazlar Olumsuz Etkilendi
Insansiz hava araçlari teknolojilerinin gelismesiyle beraberinde savunma sistemleri de gelisti. Sinir güvenligi ve terör saldirilarindan korunmak için üretilen cihazlarin sehir merkezlerinde kullanilmaya baslanmasiyla büyük sorunlar olusmaya basladi.

Istanbul’da IHA savuma sistemleri nedeniyle her gün bir çok drone düsüyor, kayboluyor veya cihazlar Anakara’ya dogru gidiyor. Sivil Havacilik Genel Müdürlügü’nden izin alinarak yapilan uçuslarda bile IHA savuma sistemleri kapatilmiyor. Bu nedenle sinema sektöründe çalisan bir çok firmanin kullandigi dronelar sahte konum müdahalesi yapilmasi nedeniyle Ankara Esenboga Havalimani’na dogru uçuyor. Bu sirada kontrol edilmesi mümkün olmayan cihazlar pilleri bitene kadar uçuyor. Sinema sektöründe çalisan ve dronelari müdahale sonucunda kaybolan kisiler ise sadece maddi kayiplardan endise etmediklerini dronelarin bir insana ciddi zarar verebilecegini söyledi.

Sadece dronelarin degil gemilerin de navigasyon sistemleri bozuluyor veya konum Ankara Esenboga Havalimani olarak gözüküyor. Gemilerin konumunda bakilan sistemler, araç takip sistemleri yanlis bilgi verebiliyor. Konum saptirma müdahalesi nedeniyle kamu kurumlarinin dronelari da etkilenerek düsüyor.

“Cihazlar devlet kurumlarini da etkiliyor”

Drone Pilotlari Platformu kurucusu Aytaç Engin, “Platformu üyelerinin, cihazlarin GPS sinyallerinin sasirtilarak baska bir yere yönlendirilmesi sebebiyle cihazlarin kontrolden çiktigi, kaza ve kirim yasadigi ve maddi hasarlara ugradigini söylüyorlar. Su anda sorunun kökü olan Türkiye’de çalistirilmis olan bu cihazlari sasirtan cihazlar devlet kurumlarini da etkiliyor. Devlet kurumlarinin cihazlari da bu konudan müzdarip. Biz devlet cihazlarinin da tamiratini yapiyoruz teknik servisimizde. Hayvanlarin takip edildigi GPS cihazlari var. Leyleklerin göç yollarini takip ediyorlar. Mesela takibi yapan bir firma ile görüstük. Leyleklerin Ankara’da gözüktügünü söylüyorlar. Yani konumu sasirttiklari için hayvanlari da takip edemiyorlar. Bu sadece insansiz hava araçlarinda degil, bogazdan geçen GPS kullanan tankerler de var. Baktiginiz zaman hayati genel olarak olumsuz yönde etkileyecek birçok seye sebep oluyor” diye konustu.



“GPS sinyaline erisimi engellemek suçtur”

Gelistirilen GPS müdahalesi yapan savunma sistemler yüzünden sinema sektörünün olumsuz etkilendigini dile getiren drone pilotu Mehmet Öztekin ise, “Sistem dost düsman ayrimi yapmaksizin çalisiyor. Sistem kablosuz haberlesen sistemleri tespit ediyor ve GPS sinyallerini bozup kesiyor. Bizim kullandigimiz cihazlar kontrolsüz bir sekilde uçuyor. Kaybolan cihazlarimiz var bu sistem yüzünden. Kontrolsüz kalan bir cihaz gidip birisinin üzerine düsebilir. Hava araçlarinin GPS kesildigine dair Türkiye üzerinde raporlar var. Bir vatandasin GPS sinyaline erismesini engellemek suçtur. Sektör olarak bizde artik dava açmak için hazirlik yapiyoruz” dedi.



“Cihazlarimiz havada kayboldu”

Sinema sektöründe drone pilotu olarak çalisan Janberk Kizilkaya, “Drone ile yaptigimiz her uçus Sivil Havacilik Genel Müdürlügü tarafindan izin alinarak yapiliyor. Son gelistirilen drone savunma sistemleri nedeniyle bir çok kaza yasadik. Yasadigimiz kazalar hem maddi hem de manevi olarak bir çok zarar vermektedir. Geçen ay 2 adet cihazimiz izinli uçmamiza ragmen bizle olan baglantisi kesildi. Daha sonra cihazlarimizin uydu ile haberlesmesi kesildi. Cihazlarimiz havada kayboldu, nereye gittigini bilmiyoruz. Bu durumdan kamu kurumlarinin cihazlari da etkileniyor” ifadelerini kullandi.

GPS nedir?

GPS(Global Positioning System) dünyanin çevresinde bulunan uydularin yardimi ile dünya üzerindeki konumu bulmaya yarayan sistemlerdir. Bu sistemler tüm dünya genelinde ücretsiz bir sekilde kullanilabiliyor. Bazi bölgelerde yerel otoritelerin karari veya savunma sistemleri nedeniyle erisim sorunu yasanabiliyor. Ancak herhangi bir müdahale olmadigi taktirde herkes bu sistemleri kullanabilme hakki bulunuyor.
Kaynak: İHA