Internetten Gida Alisverisi Yüzde 196 Artti

ETicaret Altyapi Saglayicilari Dernegi Kurucu Üyesi ve Projesoft CEO'su Yüksel Eminoglu: 'Türkiye'de eticaret yapan isletmelerin en çok bulundugu illere göre dagilimi sirasiyla Istanbul, Ankara, Izmir, Bursa, Antalya, Konya, Kocaeli, Kayseri, Adana ve Denizli oldu'.

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBIS) verilerine göre, bu yilin ilk yarisinda Türkiye'de toplam ticaretin yüzde 17,6'si online platformlar üzerinden gerçeklestirilirken, internetten gida alisverisi yüzde 196 artti.

E-Ticaret Altyapi Saglayicilari Dernegi (EDER) Kurucu Üyesi ve Projesoft Üst Yöneticisi (CEO) Yüksel Eminoglu, yaptigi yazili açiklamada, ETBIS verilerini degerlendirdi.

Eminoglu, en uygun fiyata ulasma imkani, islemlerdeki hiz, iade süreçlerinin kolayligi ve tüm bunlara eklenen pandemi etkisiyle e-ticarette son dönemlerde gözlenen hizli yükselisin devam ettigini kaydetti.

Türkiye genelinde 2021'in ilk 6 ayinda online platformlar üzerinden 161,1 milyar TL'lik satis yapildigini bildiren Eminoglu, ETBIS verilerine göre, Türkiye'de e-ticaret yapan isletme sayisinin 321 bin 742'ye çiktigini, bir online pazar yerinde faaliyet gösteren firma sayisinin da 312 bin 523 oldugunu aktardi. Eminoglu, bu isletmelerden 221 bin 12'sinin en az 1 araci hizmet saglayicisi bünyesinde satis yaptigini belirterek, su bilgileri paylasti:

"Türkiye'de e-ticaret yapan isletmelerin en çok bulundugu illere göre dagilimi sirasiyla Istanbul, Ankara, Izmir, Bursa, Antalya, Konya, Kocaeli, Kayseri, Adana ve Denizli oldu. Ülke genelinde e-ticaret hacminin sektörler itibariyla bir önceki yilin ayni dönemine göre degisimini artis bazinda gösteren verilerde de gida sektöründeki büyük yükselis dikkati çekiyor. 2020 yilinin ayni dönemine göre gida sektöründeki ticaret hacmi yüzde 196 oraninda yükselmis durumda. Bu anlamda zirvede yer alan gida sektörünü yüzde 158'lik artisla reklam ve yüzde 142'lik artisla çiçekçilik sektörü izliyor.”

- "173 milyar TL ile kartli islemler ilk sirada"

Online alisverislerin gerçeklestirildigi elektronik platformlara göre dagilimlarda, yüzde 59 ile mobil cihazlarin yer aldigini, islemlerin yüzde 34'ünün web ve yüzde 7'sinin mobil cihaz ile web üzerinden yapildigini bildiren Eminoglu, "ETBIS verilerinde e-ticaret hacminin sektörlere göre dagilimina bakildiginda da 22,4 milyar TL ile beyaz esya ve küçük ev aletleri sektörünü görüyoruz. Onu, 10,9 milyar TL ile giyim, ayakkabi ve aksesuar, 7,3 milyar TL elektronik sektörlerinde yapilan alisverisler takip ediyor. Ödeme sekli itibariyla sepet tutarlarina bakildiginda 173 milyar TL'lik tutarla kartli islemler ilk sirada yer alirken, kapida ödeme ile 66 milyar TL, havale ya da EFT yoluyla da 60 milyar TL'lik islem yapilmis durumda." ifadelerini kullandi.

Eminoglu, online ticaretteki bu güçlü artisin güvenli e-ticaret altyapilarina olan gereksinimi de arttirdigini belirterek, "e-ticarette veri ve islem güvenligi, bir e-ticaret firmasinin basarisini direkt olarak etkileyen en önemli unsurlardan biri. Güvenlik altyapisi seçiminde basta küçük ve orta ölçekli isletmeler olmak üzere tüm sirketler çok özenli davranmalilar. Bu süreçte Projesoft olarak Türkiye'nin ilk PCI DSS Level 1 uluslararasi geçerlilik sertifikasi bulunan e ticaret altyapisini sunuyoruz ve Türkiye'de e-ticaretin güvenli bir zemin üzerinde ilerlemesine katki sagliyoruz." degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA