IMF'den Afganistan Ekonomisi Için Yüzde 30'A Varan Küçülme Beklentisi

Fon'un yeni raporunda, Afganistan ekonomisinin ciddi mali ve ödemeler dengesi krizleriyle karsi karsiya olduguna isaret edildi.

Uluslararasi Para Fonu (IMF), Afganistan ekonomisinin yüzde 30'a varan oranda daralabilecegini duyurdu.

IMF, Orta Dogu ve Orta Asya'ya iliskin Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu'nu yayimladi.

Orta Dogu ve Orta Asya'daki ülkelerin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sokundan çiktigina isaret edilen raporda, toparlanmanin ise düzensiz ve kirilgan olduguna dikkati çekildi.

Raporda, Orta Dogu ve Kuzey Afrika bölgesinde GSYH'nin bu yil yüzde 4,1 artmasinin, Kafkasya ve Orta Asya bölgesi ekonomisinin ise bu yil yüzde 4,3 büyümesinin beklendigi kaydedildi.

- "Yasam standartlarindaki düsüs, ülkede milyonlari yoksulluga itme tehdidi tasiyor ve insani bir krize yol açabilir"

Afganistan ekonomisine iliskin degerlendirmelere de yer verilen raporda, ülkede Taliban'in iktidara geçmesinin ardindan birçok sok yasandigi aktarildi. Raporda, ülkedeki "karmasanin" bölgede önemli ekonomik ve güvenlikle ilgili etkilerinin olmasinin beklendigi belirtildi.

Raporda, ülkede yasananlarin insanlarin yerinden edilmesini körükledigi, bu durumun Afganistan'in komsu ülkeleri, Türkiye ve Avrupa'da mülteci sayisinda artisi tetikleyebilecegi kaydedildi.

Raporda, Afganistan'a yapilan ihracatin kesintiye ugramasinin bazi komsu ülkeler üzerinde makroekonomik ve sosyal bir etkiye sahip olabilecegine dikkati çekildi.

Afganistan'in dis yardima bagimli ekonomisinin ciddi mali ve ödemeler dengesi krizleriyle karsi karsiya oldugu aktarilan raporda, söz konusu soklarin, düsen ithalat, deger kaybeden para birimi ve artan enflasyon ile yüzde 30'a varan oranda üretimde küçülmeye neden olabilecegi kaydedildi.

Raporda, yasam standartlarinda ortaya çikan düsüsün, ülkede milyonlari yoksulluga itme tehdidi tasidigi ve insani bir krize yol açabilecegi vurgulandi.

- Asya bölgesine iliskin büyüme tahmininde düsüs

Öte yandan IMF, Asya ve Pasifik'e iliskin Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu'nu da yayimladi.

Asya bölgesinin bu yila iliskin ekonomik büyüme tahmininin düsürüldügü raporda, yeni bir Kovid-19 dalgasi, tedarik zinciri aksamalari ve enflasyon baskilarinin görünüm üzerinde asagi yönlü riskler olusturdugu bildirildi.

Raporda, Asya bölgesi için bu yila iliskin ekonomik büyüme tahmininin yüzde 7,6'dan yüzde 6,5'e çekildigi belirtildi.

Bölgenin öne çikan ekonomilerinden Çin'in bu yil yüzde 8 ve gelecek yil yüzde 5,6 büyümesinin beklendigine isaret edilen raporda, tekrarlanan Kovid-19 salgini ve mali sikilasmanin tüketim üzerinde baski olusturmasi nedeniyle toparlanmanin dengesiz kalacagi ifade edildi.

Kaynak: AA