Ihracatçilar Teminatsiz TIM'in Kefaletiyle Krediye Direkt Ulasabilecek

Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) ile Eximbank, ihracatçilarin finansmana erisimini kolaylastirmak ve kredi kefalet sorunlarinin çözümüne katki saglamak amaciyla Ihracati Gelistirme Anonim Sirketi (IGE) kurdu. Ihracatçilarimiz, teminatsiz TIM’in kefaletiyle olusacak bir sistemle krediye direkt ulasabilecek.

Ihracatçilar Teminatsiz TIM'in Kefaletiyle Krediye Direkt Ulasabilecek
Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM), Ticaret Bakanligi’nin koordinasyonunda Eximbank’la 14 Ekim’de 10 milyon lira sermaye ile Ihracati Gelistirme Anonim Sirketi (IGE) kurdu. TIM’den yapilan açiklamaya göre ihracatçilarin erisimine açik, ihracatçilarin finansmana erisiminde teminat sorununu ortadan kaldirmayi amaçlayan bir fon olarak kurulan sirkette, TIM’in yüzde 95 ve Eximbank’in yüzde 5 ortakligi bulunuyor. Ilerleyen süreçlerde 61 ihracatçi birliginin de gerekli sermaye katkisiyla sirkete ortak olmasi yönünde kanun çalismalari devam ediyor. Sirketin 1 Ocak 2022 itibariyla ihracatçilara hizmet vermesi bekleniyor.

Ipotek vermek zorunda kalmayacaklar

Ihracati Gelistirme Anonim Sirketi araciligiyla, teminat yetersizligi nedeniyle çesitli kredi ve destek imkanlarindan yeterince yararlanamayan ihracatçilarin krediye erisimleri kefalet suretiyle saglanacak. Böylece ihracatçilar, kredi almak için fabrikasini, arsasini bankaya ipotek vermek zorunda kalmayacak. Ihracata yönelik büyüme modeli hedefi dogrultusunda ihracat ve döviz kazandirici hizmetlerle ugrasan firmalara yönelik ihtisaslasmis "Ihracat Kredi Garanti Fonu", ihracatin tabana yayilmasini saglayarak ihracat hacminin sürdürülebilir sekilde artirilmasina büyük katki verecek.

“TIM’in kefaletiyle çok büyük hacimli kredi kullanabilecekler”

IGE’nin kurulmasiyla ilgili degerlendirmede bulunan TIM Baskani Ismail Gülle “Ihracati Gelistirme A.S, özellikle KOBI seviyesindeki ihracatçilarin finansman erisimindeki yasadiklari güçlükleri gidermek için kuruldu. Ihracatçinin iki temel sorunu vardi. Birincisi, kredi olusturmak, ikincisi de teminat mektubu olusturmak. Ihracati Gelistirme Fonu sayesinde ihracatçilar teminatsiz TIM’in kefaletiyle olusacak bir sistemle krediye direkt ulasabilecek ve çok büyük hacimleri kullanabilecek. TIM ve ihracatçi birliklerinin olusturdugu bu yapi, hem üyelerimize finansman konusunda destek verecek hem de ihracat için yapacaklari islerde de ciddi katki saglayacak” dedi.

“Finansmani düsünmeden ihracat yapabilecekler”

Ihracattaki finansman ihtiyacinin son dönemde daha da büyüdügüne ve IGE’nin bu ihtiyaca önemli katki saglayacagina dikkat çeken Gülle, söyle devam etti: Pandemi süreciyle beraber Türkiye, dünyada önemli bir tedarik üssü haline geldi. Dolayisiyla ülkemizin kapasite kullanim oraninda önemli bir artis yasandi. Gelecek dönemde de dünya tedarigini karsilamamiz gerekiyor. Bu, ancak yeni yatirimlarla mümkün. Kurdugumuz sirket, yeni yatirimlarin hayata geçmesi için, KOBI’ler basta olmak üzere ihracatçi sirketlere finanman destegi saglayacak. Sirketimiz, 300 milyar dolara gidecek hedefte ihracatçinin elini rahatlatacak; hedefimiz için önemli bir itici güç olacak. Ihracat ailemiz, sirketimiz vasitasiyla arkasinda kurum oldugunu hissedecek. Ekonominin ve ticaret diplomasininin saha neferleri olan Türk ihracatçisi, çok büyük bir ekosistemle desteklenecegini bilerek finansmani düsünmeden ihracat yapacak.
Kaynak: İHA