GRAFIKLI- Dünya Liderlerinin Afrika'ya Ilgileri Degiskenlik Gösteriyor

Almanya Basbakani Angela Merkel 2017'den itibaren Afrika'yi her yil ziyaret etti Fransa Cumhurbaskani Macron'un Afrika ziyaretlerinde yaptigi açiklamalar zaman zaman tartisma yaratti Ispanya Basbakani Sanchez'in agustos ayinda planlanan Misir ve Kenya ziyaretleri Afganistan gerekçe gösterilerek iptal edildi Matteo Renzi, son yillarda Afrika'yi en çok ziyaret eden Italya basbakani oldu AB Konseyi Baskani Von der Leyen, ilk yurt disi ziyaretini Aralik 2019'da Afrika Birligi'ne ev sahipligi yapan Etiyopya'ya yapti Ingiltere Basbakani Boris Johnson, basbakan sifatiyla henüz Afrika'yi ziyaret etmedi Eski ABD Baskani Barack Obama Afrika'da 7 ülkeyi ziyaret ederken Donald Trump kitaya görevdeyken hiç gitmedi Çin Devlet Baskani Si Cinping, 10 yilda Afrika'ya 9 seyahat düzenledi.

Kaynaklari ve yatirim imkanlari açisindan dünyanin büyük güçlerinin odagindaki Afrika'ya dünya liderlerinin ilgileri degiskenlik gösterirken bu ziyaretlerde ekonomik iliskilerin yani sira düzensiz göç ve terör konulari ön plana çikiyor.

Son 10 yilda Avrupa'dan Afrika'ya lider seviyesinde ziyaretler en fazla Almanya, Fransa, Ispanya ve Italya'dan yapildi.

Bu dönemde ABD'den ise sadece ülkenin ilk siyahi baskani Barack Obama kitaya ziyaretlerde bulundu.

- Merkel 2017'den itibaren Afrika'yi her yil ziyaret etti

Almanya Basbakani Angela Merkel, 2010'da Güney Afrika'ya, 2011'de Kenya, Angola ve Nijerya'ya, 2016'da ise Mali, Nijerya ve Etiyopya'ya giderken 2017'den itibaren kitayi her yil ziyaret etti.

Merkel, 2017'de Misir ve Fildisi Sahili, 2018'de Senegal, Nijerya, Gana ve Cezayir, 2019'da Misir, Burkino Faso, Mali ve Nijer, 2020'de de Güney Afrika ve Angola'ya resmi temaslarda bulundu.

Angela Merkel'in Afrika'da Misir ve Güney Afrika ziyaretlerinde ekonomik iliskiler ele alinirken son dönem ziyaretlerinin odaginda Afrika'dan Avrupa'ya göçün kontrol edilmesi meselesi yer aldi.

- Macron'un Afrika ziyaretlerinde yaptigi açiklamalar zaman zaman tartisma yaratti

Fransa'nin sömürgeci faaliyetleri nedeniyle devamli iliski içinde oldugu Afrika'ya, cumhurbaskanlari düzeyinde düzenli ziyaretler yapiliyor.

Mayis 2017'de göreve gelen Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, ayni yil kasim ayinda Burkina Faso, Fildisi Sahili ve Gana'ya gitti.

Afrika Birliginin zirvesine katilmak için Temmuz 2018'de Moritanya ve Nijerya'ya seyahat eden Macron, Mart 2019'da Cibuti, Çad, Kenya ve Etiyopya'ya resmi ziyaretler düzenledi.

Macron, Aralik 2019'da Fildisi Sahili'ni tekrar ziyaret etti.

Mayis 2020'de Güney Afrika ve Angola ziyaretlerini yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle iptal eden Macron, Mayis 2021'de Ruanda soykiriminda Fransa'nin rolü tartisildigi sirada o ay Ruanda'ya gitti. Böylece Macron, eski Cumhurbaskani Nicolas Sarkozy'den sonra bu ülkeyi ziyaret eden ilk Fransa cumhurbaskani oldu.

Bu yilin mayis ayinda Güney Afrika'yi da yeniden ziyaret eden Macron'un Afrika ziyaretlerinde, kitaya ve sömürgecilige dair açiklamalari zaman zaman tartismalar yaratti.

Bunlar arasinda 2019'da Fildisi Sahili'ne yaptigi ziyaret dikkati çekiciydi. Macron, mevkidasi Alassane Ouattara ile düzenledigi ortak basin toplantisinda, Fransa'nin sömürgeci tarihi için özür dilememesi tepkilere neden oldu.

Fransiz cumhurbaskanin "hata" diyerek sömürgeciligi önemsizlestirmeye çalistigi ve "sömürgeci uygulamalar" yoluyla Afrika kitasindaki hakimiyetini devam ettirmek istedigi yorumlari yapildi.

Macron'dan önce François Hollande da ilk resmi ziyaretini Ekim 2012'de Senegal'e, ilk devlet ziyaretini Ekim 2013'te Güney Afrika'ya giderek gerçeklestirdi.

Ayrica 2013'te Tunus'a, 2014'te Senegal, Nijerya, Nijer, Fildisi Sahili ve Çad'a giden Hollande'in Kamerun'a Temmuz 2015'de yaptigi ziyaretin sadece birkaç saat sürmesi tartisma konusu oldu.

Hollande, 2015'te Benin ve Angola'yi da ziyaret etti.

2016'da Benin, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Angola'ya giden Hollande, Afrika'da son ziyaretini Ocak 2017'de bir zirveye katilmak üzere Mali'ye yapti.

- Sanchez'in agustos ayinda planlanan Misir ve Kenya ziyaretleri, Afganistan gerekçe gösterilerek iptal edildi

Ispanya'da Haziran 2018'de basbakanlik koltuguna oturan Pedro Sanchez, Afrika'ya ilk ziyaretini Kasim 2018'de Fas'a düzenledi.

Sanchez, 2018'de ayrica Mali'yi ziyaret etti, daha sonra 2020'de Moritanya, Misir ve Libya'ya gitti. Sahchez, 2021'de de Angola ve Senegal'i ziyaret etti.

"2023 Afrika Odaklanmasi" basligi altinda bir hükümet programi açiklayan Sanchez, gelecek 10 yilda Ispanya'nin Afrika ile siyasi, ekonomik ve sosyal baginin güçlenmesi için çalisacaklarini duyurdu.

Sanchez'in agustos sonunda yapmayi planladigi Misir ve Kenya ziyaretleri ise Afganistan'da yasanan gelismeler gerekçe gösterilerek iptal edildi.

Pedro Sanchez'den önce 2011-2018 yillarinda basbakan olan Mariano Rajoy 2010'da Fas'i, 2013'de Cibuti'yi, 2014'de Ekvator Ginesi'ni, 2015'de Mali ve Senegal'i, 2017'de Fildisi Sahili'ni, 2018'de Cezayir'i ziyaret etmisti.

Geçmiste yillarca süren sömürgeci varligina ragmen Afrika'da önemli bir güç kaybina ugrayan Ispanya'nin bu sorunu çözmek için basbakan düzeyindeki ziyaretlerinin simdiye kadar basarili olmadigi ifade ediliyor.

- Matteo Renzi, son yillarda Afrika'yi en çok ziyaret eden Italya basbakani oldu

Italya da Afrika'ya ilgi gösteren Avrupa ülkelerinin basinda geliyor.

Italya basbakanlari son yillarda gerek Sahraalti gerekse Kuzey Afrika ülkelerine yaptiklari ziyaretlerle bu ilgiyi ortaya koyarken üst düzey ziyaretlerde ikili ticaret ve iliskilerin yani sira özellikle düzensiz göç ve terör konulari ön plana çikiyor.

Italya Basbakani Mario Draghi, göreve geldikten sonra bu yil nisan ayinda ilk dis gezisini Libya'ya yaparak sembolik açidan anlamli bir ziyarete imza atti.

Draghi'nin selefi Giuseppe Conte de basbakanligi sirasinda Ekim 2018'de Etiyopya ve Eritre'ye, Kasim 2019'da da Gana'ya resmi ziyaretlerde bulundu.

Conte'den önce basbakanlik görevi yapan Paolo Gentiloni Kasim 2017'de Tunus, Angola, Gana ve Fildisi Sahili’ni kapsayan 4 Afrika ülkesini ziyaret etti.

2014-2016 yillarinda basbakanlik yapan Matteo Renzi, son yillarda Afrika'yi en çok ziyaret eden Italya basbakani oldu.

Renzi, Temmuz 2014'te Angola, Kongo-Brazzaville ve Mozambik’i, Temmuz 2015'te Kenya ve Etiyopya'yi, Subat 2016'da Nijerya, Gana ve Senegal'i kapsayan 3 ayri Afrika gezisi yapti.

- AB liderlerinden Afrika konusunda somut hamle, Ursula von der Leyen'den geldi

Dönemin AB Komisyonu Baskani Jose Manuel Barroso Temmuz 2012'de Tanzanya'yi, AB Konseyi Baskani Herman van Rompuy da Subat 2014'te Mali'yi ziyaret etti.

AB'nin Afrika söylemi eski AB Konseyi Baskani Jean-Claude Juncker döneminde degisti. Juncker, 2018'de Birligin Durumu konusmasinda Afrika'nin yardima degil adil ortakliklara ihtiyaci oldugunu söyledi. Ancak somut hamle, halefi Ursula von der Leyen'den geldi.

Von der Leyen, ilk yurt disi ziyaretini Aralik 2019'da Afrika Birligine ev sahipligi yapan Etiyopya'ya yapti.

AB Konseyi Baskani Charles Michel de Nisan 2021'de Kongo ve Angola'yi ziyaret etti.

- Boris Johnson, basbakan olarak henüz Afrika'yi ziyaret etmedi

Ingiltere'de Temmuz 2019'da basbakanlik görevine gelen ve 2017'de disisleri bakaniyken Somali, Uganda ve Kenya'ya giden Boris Johnson, Afrika'yi basbakan sifatiyla henüz ziyaret etmedi.

Eski Ingiltere Basbakani Theresa May ise 2018'de düzenledigi Afrika turu kapsaminda Güney Afrika, Nijerya ve Kenya'yi ziyaret etti.

Bu ziyaret, 2016-2019 yillarinda basbakanlik görevini yürüten May'in "Afrika kitasina yaptigi ilk ziyaret" olarak kayda geçti.

May ayni zamanda 1988'de Margaret Thatcher'dan bu yana Kenya'ya giden ilk Ingiltere basbakani oldu.

2010-2016 yillarinda Ingiltere Basbakani olan David Cameron 2010-2014 yillarinda 8 Afrika ülkesini ziyaret etti.

Cameron, 2011'de Güney Afrika, Nijerya, Ruanda ve Güney Sudan'i kapsayan Afrika turunda, o dönem Ingiltere iç politikasinda yasanan bazi gelismeler nedeniyle Ruanda ve Güney Sudan'i ziyaret etmeden Londra'ya döndü.

- Obama Afrika'da 7 ülkeyi ziyaret ederken Trump kitaya görevdeyken hiç gitmedi

Eski ve ilk siyahi ABD Baskani Barack Obama, 2009-2017 yillarinda Afrika'da 7 ülkeyi ziyaret etti.

Afrika'da ilk olarak 2009 yilinda Gana'ya giden Obama, yine ayni yil Misir'a, 2013'te Senegal, Güney Afrika ve Tanzanya'ya seyahat etti. Obama 2013'te eski Devlet Baskani Nelson Mandela'nin cenaze töreni için bir kez daha Güney Afrika'ya gitti.

Obama, 2015'te de Kenya ve Etiyopya'ya gezi düzenledi.

2017'de göreve gelen Donald Trump ise kitaya baskan oldugu sirada hiç gitmedi.

ABD'de 2021'de baskanlik koltuguna oturan Joe Biden da yaklasik bir yila yaklasan görev süresinde Afrika'yi ziyaret etmedi.

- Çin Devlet Baskani Si, 10 yilda Afrika'ya 9 seyahat düzenledi

Afrika'ya yatirim yarisinda ön saflarda yer alan Çin'in Devlet Baskani Si Cinping de göreve geldigi 2012 yilindan itibaren Afrika'ya 9 kez resmi ziyarette bulundu.

Si, 2013'te Tanzanya, Güney Afrika ve Kongo Cumhuriyeti, 2015'te Zimbabve ve Güney Afrika, 2016'da Misir, 2018'de de Senegal, Ruanda, Güney Afrika'ya gitti.

Kaynak: AA