Elazig'da 3 Asirlik Faik Bey Konagi Restore Edilerek Turizme Kazandirilmayi Bekliyor

Elazig’in tarihi Hüseynik Mahallesi’nde bulunan 300 yilik tarihi Faik Bey Konagi aradan geçen yüzlerce yila ragmen ayakta kalmayi basardi. Mahalle sakinleri tarihi konagin restore edilerek turizme kazandirilmasini istiyor.

Elazig'da 3 Asirlik Faik Bey Konagi Restore Edilerek Turizme Kazandirilmayi Bekliyor
Elazig’in tarihi Hüseynik Mahallesi’nde bulunan 300 yillik Faik Bey Konagi, aradan geçen yillara ragmen ayakta kalmayi basardi. Vatandaslar, bakimsizliktan çürümeye baslayan, çatisi eskiyen, pencereleri, kapilari ve camlari kirilan bazi tahtalari ise bilinçsiz vatandaslar tarafindan sökülen tarihi konagin bir an önce restoresinin yapilip yeniden turizme kazandirilmasini istiyor. Mahalle sakinleri, daha önceden mahallede bulunan bir konagin yikildigini Faik Bey Konaginin kaderinin ise yikilan konaga benzememesini istedi.

"Konak 40 yildir harabe durumda"

Faik Bey Konaginin yaklasik 300 yillik oldugunu aktaran mahalle esnaflarindan Kenan Saray, "Bu konak daha önce 3 katliymis, çikan bir yangindan dolayi yanmis, ondan dolayi sahipleri tadilat yapip 2 katliya çevirmisler. Bu konak 12-13 odali bir konaktir. Çok güzel ve nadir olan konaklardandir. Haremlik ve selamlik, Türk hamami dahil her sey mevcuttur bu konakta. Büyüklerimizden rica ediyoruz buraya sahip çikalim. 35-40 yildir harabe durumda, bir an önce buranin yapilip turizm alanina kavusturulmasi lazim, çünkü burada çok tarihi hamamlarimiz, kiliselerimiz ve tarihi konaklarimiz var. Hatta bir konagimiz da yikildi. Buranin bir an önce yapilip faaliyete geçirilmesini rica ediyoruz. Buranin yapilip turizme kazandirilmasini istiyoruz. Ulukent Mahallesi’nde çok tarihi yerler var. Tarih burada Harput mezarlik yerine döndü burasi lütfen dönmesin" dedi.

Tarihi Konak Diyarbakir Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu tarafindan tescillenerek koruma altina alinmisti.
Kaynak: İHA