Dünya Saglik Örgütü Açiklamasi 20 Milyondan Fazla Yemenli Sitmaya Yakalanma Riski Altinda

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), Yemen'de 20 milyondan fazla kisinin sitmaya yakalanma riski bulundugunu açikladi.



DSÖ'nün Twitter hesabindan yayimlanan raporda, Yemen'de her yil bir milyon yeni sitma vakasi görüldügü belirtildi.

Ülkede 20 milyon 400 bin kisinin "sitma bulasma riski bulunan bölgelerde yasadigi" aktarilan raporda, DSÖ'nün salgin riskine karsi hizli teshis testleri ile ilaç sagladigi ve gönüllü saglik çalisanlarina temel egitimler verdigi ifade edildi.

Yemen'deki saglik tesislerinin sadece yarisinin tamamen veya kismen çalisir durumda olduguna dikkati çekilen raporda, saglik tesislerinde temel tibbi ekipman ve ilaç eksikligi ile kadrolu saglik personeli sikintisi yasandigi kaydedildi.

Raporda ayrica, Yemen'de sitma salgini riskinin devam ettigi ve salginla mücadele mekanizmalarinin güçlendirilmesinin kritik önemde oldugu vurgulandi.

- Yemen'deki iç savas ve insani kriz

Uzun süredir siyasi istikrarsizligin hüküm sürdügü Yemen'de Iran destekli Husiler ile hükümete bagli güçler arasinda çatismalar yasaniyor.

Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulundururken, Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karsi Yemen hükümetine destek veriyor.

Yemen'de 7 yildir süren çatismalarda 233 bin kisi yasamini yitirdi. Dünyanin en fakir ülkeleri arasinda yer alan Yemen'de iç savas nedeniyle büyüyen insani kriz korkunç boyutlara ulasti.

Birlesmis Milletlere göre dünyanin en büyük insani krizlerinden birinin yasandigi yaklasik 30 milyon nüfuslu Yemen'de, 22 milyondan fazla kisi yardima ve korunmaya ihtiyaç duyuyor.

Kaynak: AA