Dicle Nehri'nde Balik Ölümleri Vatandaslari Tedirgin Etti

Diyarbakir’da, sonbahar mevsiminde yagislarin olmamasi ve barajdan gelen suyun kesilmesi Dicle Nehri’nde çok sayida baligin telef olmasina neden oldu. Nehrin yeterince beslenememesi sonucu telef olan baliklarin su yüzeyine çikmasi görüntü kirliligine ve kötü kokuya neden oldu.

Dicle Nehri'nde Balik Ölümleri Vatandaslari Tedirgin Etti
Diyarbakir’da birçok balik çesidinin yasadigi Dicle Nehri, canliligini kaybetmek üzere. Sonbahar mevsiminde kuraklik sebebiyle yagis olmamasi ve barajdan birakilan suyun kesilmesiyle su seviyesi düsen nehirde baliklar, oksijensiz kalarak telef oldu. Su yetersizligi sonucu telef olan baliklar, nehir boyunca su yüzeyine çikarken, özellikle kentin simgelerinden olan tarihi On Gözlü Köprü çevresinde kiyiya vuran baliklar, hem görüntü kirliligine hem de kötü kokuya neden oldu. Bu durumdan rahatsiz olan çevre esnafi ve vatandaslar, soruna bir çözüm bulunmasini istedi.

“Manzara üzücü”

Suyun azalmasi sonucu ölü baliklarin su yüzene vurdugunu ve kötü kokularin yayildigini aktaran Zuhat Koçera isimli vatandas, bu manzarayi gördügü için üzüldügünü söyledi.



Bu manzarayi Diyarbakir On Gözlü Köprüde görmek istemedigini belirten Koçera, “Biz Diyarbakirlilar olarak herhangi bir denizimiz olmadigi için serinlemek için ailelerimizle buraya geliyoruz. Burada bulunan çay bahçeleri huzur buldugumuz tek yerdir. Seyrine bile doyamadigimiz nadir yerlerden biri de On Gözlü Köprüdür. Aylar sonra buraya geldim, maalesef suyun azaldigini gördüm ve ölü baliklarin su yüzeyine vurdugunu gördüm. Kokusu da insanlari rahatsiz ediyor. Biz bu kafelerde otururken hem serinleyip hem de huzur ile maneviyati yasamak isterken su an kokudan rahatsiz oluyoruz. Buradaki bu pisligi ve vahim durumu kamuoyu ile yetkililerin görmesini bekliyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA