Brent Petrolün Varil Fiyati 84,69 Dolar

Brent petrolün varili, uluslararasi piyasalarda 84,69 dolardan islem görüyor.

Dün 86,04 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyati, günü 84,33 dolar seviyesinde tamamladi. Brent petrolün varili, bugün saat 09.17 itibariyla kapanisa göre yüzde 0,42 artisla 84,69 dolardan islem gördü. Ayni dakikalarda Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 82,14 dolardan alici buldu.

Geçen hafta 85 dolar üzerini test eden fiyatlardaki kisitli yükseliste, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini sonrasi yasanan küresel ekonomik toparlanma ve yaklasan kis mevsiminin etkisiyle petrol talebinin artacagi beklentileri etkili oluyor.

Artan dogal gaz ve kömür fiyatlarinin elektrik üretiminde petrol kullanimini tesvik etmesiyle talebin daha da yükselecegi öngörüleri de fiyatlarin yukari yönlü hareketini destekliyor.

Öte yandan, ABD'nin gelecek ay ülkenin en büyük petrol sahasi Permian Havzasi'nda üretimi artiracagina yönelik veriler de fiyatlari asagi yönlü baskiliyor. ABD Enerji Enformasyon Idaresi'ne (EIA) göre, söz konusu bölgeden üretim kasimda bir önceki aya göre günlük 62 bin varil artisla yaklasik 4,9 milyon varile yükselecek.

ABD'de sanayi üretiminin eylülde piyasa beklentilerinin aksine düsüs göstermesi de fiyatlari baskilayan baska bir unsur oldu. Ülkede sanayi üretimi, eylülde bir önceki aya kiyasla yüzde 1,3'lük azalis kaydetti. Piyasa beklentisi yüzde 0,2 artis yasanmasi yönündeydi.

Ayrica Çin'de açiklanan 3'üncü çeyrek büyüme verisinin beklentilerin altinda kalmasi, fiyatlar üzerindeki olumsuz etkisini sürdürüyor. Çin ekonomisi, 3'üncü çeyrekte yüzde 4,9 büyüyerek beklentilerin altinda performans gösterdi.

Brent petrolde teknik olarak 84,76 ile 84,85 dolar araliginin direnç, 84,49 ile 84,31 dolar araliginin ise destek bölgesi olarak izlenebilecegi belirtiliyor.

Kaynak: AA