41 Gün Yogun Bakimda Kalan Asi Karsitindan Asi Çagrisi

Tokat'in Turhal ilçesinde yasayan 51 yasindaki Halis Tas: 'Bir nefes dünyaya deger. Iki aydir nefesi zor aliyorum. Ilk zamanlar asiya karsiydim. Yani 'yalan, hurafe, asi söyle yapiyormus'... Ama sonuç gösterdi ki esas onlar yalanmis. Anladim asinin önemini' 'Asi vurulmazsan yakalaniyorsun. Benim gibi perisan oluyorsun. 41 gün yogun bakimda yattim, 2 aydir tedavi görüyorum, su anda yataktan kalkamiyorum' Turhal Devlet Hastanesi Bashekimi Dursun Tüzün: 'Halis Bey, sik sik hastanemize gelirdi, biz asiyi öneniyorduk ama gülüp geçerdi'

EKBER TÜRKOGLU/HÜSEYIN DAYLAK - Tokat'in Turhal ilçesinde asi olmadan yakalandigi Kovid-19 nedeniyle 41 gün yogun bakim servisinde tedavi gören 51 yasindaki Halis Tas, asi çagrisinda bulundu.

Ilçede esnaflik yapan Tas, karsi oldugu için Kovid-19 asisi yaptirmadi. Maske takmaya özen göstermeyen, salgin tedbirlerine dikkat etmeyen Tas, 2 ay önce Kovid-19'a yakalandi.

Turhal Devlet Hastanesine basvuran Tas, hastanenin yogun bakim ünitesinde yer olmadigi için Erbaa Devlet Hastanesine sevk edildi. Burada 41 gün boyunca yogun bakimda tedavi gören Tas, durumunun düzelmesi üzerine servise alindi.

- "Nefes almak dünyaya bedel"

Tedavisi Turhal Devlet Hastanesi'nde süren Halis Tas, AA muhabirine, yasadigi pismanligi anlatti.

Koronavirüse yakalandiktan sonra nefes almanin kiymetini anladigini ifade eden Tas, "Asi vurulmazsan yakalaniyorsun. Benim gibi perisan oluyorsun. 41 gün yogun bakimda yattim, 2 aydir tedavi görüyorum, su anda yataktan kalkamiyorum. Nefes almak dünyaya bedel. Eger esini, çocugunu, isini seviyorsan, hayati seviyorsan, tedbiri al takdiri Allah'a birak. Benim gibi yanlis, hata yapmayin. Hurafelere, yalanlara inanmayin. Mutlaka asinizi olun. Hastaneye ilk gittigim zaman aileme her seye hazirlikli olun denmis. 30 gün yüzüstü yattim. Ne anlatilir ne de izah edilir." diye konustu.

Hastaliga yakalandigi zaman ailesinin henüz asi olmadigina isaret eden Tas, sözlerini söyle sürdürdü:

"Beni böyle görünce herkes asisini oldu. Ben de günüm dolunca hemen asi olacagim. Bütün Türkiye'ye sesleniyorum, vatanini, milletini, halkini, esini, çocuklarini seven, güzel bir nefes almak, yasamak istiyorsa, Allah rizasi için benim yaptigim hatayi yapmayin. Benim yaptigim yanlislari yapmayin. Asi vurulun. 95 kiloydum, 2 ayda 60 kiloya düstüm. Yürüyemiyorum, yavas yavas yeni toparlanmaya basliyorum. Mevla'nin bir mucizesi olarak bakiyorum. Ikinci hayat."

- "Kesinlikle maske, mesafe özellikle Allah rizasi için asi, asi"

Su anda en büyük hayalinin eski sagligina kavusmak oldugunu vurgulayan Tas, sunlari kaydetti:

"Çocuklarim ve sevdiklerimle beraber olmak, rahat bir nefes almak... Bir nefes dünyaya deger. Iki aydir nefesi zor aliyorum. Ilk zamanlar asiya karsiydim. Yani 'yalan, hurafe, asi söyle yapiyormus'... Ama sonuç gösterdi ki yalanmis, esas onlar yalanmis. Anladim asinin önemini. Yani asi, asi... Çok pismanim. Asi vurulun hayatiniz güzel olsun. Hastalanmadan önce çogu zaman maske takmiyordum. Bir sey olmaz diye takmiyordum. Demek ki kendi bünyemize güveniyorduk. Su anda bünyemiz pert. Kesinlikle maske, mesafe özellikle Allah rizasi için asi, asi."

Turhal Devlet Hastanesi Bashekimi Dursun Tüzün ise Tas'in saglik durumuyla ilgili, "Su anda normal serviste, Kovid ile ilgili sikinti kalmadi ama akcigerlerin durumu kötü. Enfeksiyonlara bagli problemler var, o yüzden nefesi zor aliyor. Oksijen veriyoruz. Halis Bey sik sik hastanemize gelirdi, biz asiyi öneriyorduk ama gülüp geçerdi." degerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA