Türk Yogun Bakim Dernegi'nden Korkutan Açiklama Açiklamasi 'Yogun Bakimlar Yogun, Yenileri Açiliyor'

Türk Yogun Bakim Dernegi Baskani Prof. Dr. Oktay Demirkiran, yogun bakimlardaki doluluk oranina iliskin konustu.

Türk Yogun Bakim Dernegi'nden Korkutan Açiklama Açiklamasi 'Yogun Bakimlar Yogun, Yenileri Açiliyor'
Demirkiran, “Pandemi hala hiz kesmedi sadece biz öyle oldugunu saniyoruz, su anda dünyada vaka sayisi en çok olan 3 ülkeden biri olarak görünüyoruz. Bu bir tehlike ona göre hareket etmemiz gerekecektir. Yogun bakimlar yogun, dolmaya devam ediyor. Birçok yeni yogun bakim açilmak zorunda kaliyor ne yazik ki. Bazi yerlerde 100’de yüze yakin, sunu anlamalisiniz yeni yogun bakim açiliyor diyorsam demek ki yogun bakim yüzde yüz dolmus, yeni bir yer ek olarak açilmaya çalisiliyor” dedi.

Covid-19 ile mücadelede vaka sayilari yüksekligini korurken, uzmanlar siklikla salgina karsi vatandaslari asi olmaya davet ediyor. Türk Yogun Bakim Dernegi Baskani ve Istanbul Üniversitesi-Cerrahpasa, Cerrahpasa Tip Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dali Yogun Bakim Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Oktay Demirkiran da salgina iliskin degerlendirmelerde bulundu. Demirkiran, yogun bakimlarda yasanan doluluga dikkat çekerek yeni yogun bakim noktalarinin açilmaya baslandigini belirtti.

“Yogun bakim yüzde yüz dolmus demek ki yeni bir yer ek olarak açilmaya çalisiliyor”

Salginda son duruma iliskin konusan Türk Yogun Bakim Dernegi Baskani ve Istanbul Üniversitesi-Cerrahpasa, Cerrahpasa Tip Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dali Yogun Bakim Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Oktay Demirkiran, “Pandemi hala hiz kesmedi sadece biz öyle oldugunu saniyoruz biz derken; halkin bakisi açisindan söylüyorum ama biz hekimler maalesef bu tehlikenin ve ciddiyetin farkinda olarak çalismaya devam ediyoruz. Ölümler devam ediyor, vaka sayilari da yüksek olarak devam ediyor. Su anda dünyada vaka sayisi en çok olan 3 ülkeden biri olarak görünüyoruz. Bu tabi bir tehlike bunun neden oldugunu düsünmemiz ve ona göre hareket etmemiz gerekecektir. Türk Yogun Bakim Dernegi’ne bütün Türkiye’deki yogun bakimlardan veriler gelmeye devam ediyor. Yogun bakimlar yogun dolmaya devam ediyor. Birçok yeni yogun bakim açilmak zorunda kaliyor, degisik sekillerde ve yeni yeni hastalar oldukça yogun bakim gereksinimi arttikça yeni olusturulan yogun bakimlar var ne yazik ki. Bazi yerlerde 100’de yüze yakin, sunu anlamalisiniz yeni yogun bakim açiliyor diyorsam demek ki yogun bakim yüzde yüz dolmus yeni bir yer ek olarak açilmaya çalisiliyor” dedi.

“Kisitlama ve kapanma bir çözüm degil”

Maske, mesafe, hijyen gibi önlemlerde ihmaller yasandigina dikkat çeken Prof. Dr. Demirkiran, “Maskeler çok yerde, bazi sehirlerde neredeyse hiç yok, bazi sehirlerde de kullanimda bir gevseme var. Restoranlar, kafeler açildiktan sonra kurallar biraz çignenmeye baslandi gibi görünüyor. Hiçbir sekilde kapansin demiyorum ama tedbir devam etmeli. Tedbirsizligi önlememiz gerekiyor. Kisitlama yapilmak zorunda kaldi ve biz evlerde kaldik, çalisamadik, sosyal hayattan her seyden izole olduk diye düsünüp bu kurallarin tekrar konmamasi için daha duyarli davranmasi gerekir insanlarin ancak böyle degil. Kisitlama ve kapanma bir çözüm degil, önemli olan tedbir. Okullar asla kapanmamali, gelecegimizi karanliga atamayiz. O yüzden egitimin devam etmesi için lütfen maske duyarliligini, asilanmayi önemsememiz lazim. Asi karsitligini anlamak zor, bunun uygulanmamasini hastaliga yakalanmayi istemek gibi görüyorum. Bu hastaliga maalesef ki asi olmadigi için yakalanan, yogun bakimda tedavi etmek zorunda kaldigimiz ve hayatini kaybeden hastalarimiz oluyor. Onlar için de bu anlamda gerçekten çok üzülüyorum, Ilaç su an çikti görünüyor ancak epey yüksek bir para, geri ödemesi yok hiçbir saglik sisteminde umarim etkili olacaktir” diye konustu.

“Kis aylarinda artis olacaktir”

Kis aylarinda yasanabilecek vaka artislarina iliskin konusan Prof. Dr. Demirkiran, “Kis aylarinda artis olacaktir çünkü disarilardan içerilere girmeye baslayacagiz. Açik kafelerden kapali ortamlara, ev içinde daha çok olunmasi gibi durumlar dolayisiyla bulasicilik ihtimali de maalesef artacaktir. Gribal enfeksiyonlar gelistigi zaman biraz zorlayabilecektir bizi o yüzden Saglik Bakanligi da su anda grip asisini ödemeye aldi ve onayladi” seklinde konustu.

Kaynak: İHA