Süt Üreticisi 'Süper Eltiler' Birlikte Çalisip Kazaniyor

Yalova'da Tarim ve Orman Bakanliginin projelerinden faydalanan iki elti, 5 yillik sürede büyükbas hayvan sayisini 6'dan 25'e çikartti Sevgi Aydogsa: 'Eltimle kardes gibiyiz. Hiçbir sikintimiz yok. Gün içinde islerimizi paylasiyoruz' Yasemin Aydogsa: 'Hayvanlarimizi çogalttik, ailelerimize katkida bulunuyoruz. Eslerimiz de bu birlikteligimizden memnun'

SITKI YILDIZ - Yalova'nin Çiftlikköy ilçesinde 6 büyükbas hayvanla basladiklari üreticilikte dayanismalari ve eslerinin destekleri ile islerini büyüten eltiler Sevgi ve Yasemin Aydogsa, çevrelerine örnek oluyor.

Kiliçköy'de yasayan Sevgi Aydogsa, daha önce kendi imkanlariyla kisitli sayida küçükbas hayvanla yaptigi yetistiriciligi, 5 yil önce kayinbiraderi Suat Aydogsa'nin evlenmesiyle girisimcilige dönüstürmeye karar verdi.

Tarim ve Orman Bakanliginin "Genç Çiftçi Projesi"ne basvurarak 6 büyükbas hayvan alan eltiler, güç birligi yaparak hayvan sayisini 25'e çikarmayi basardi.

Köylerinde "süper eltiler" diye örnek gösterilen birer çocuk annesi Sevgi ve Yasemin Aydogsa, köydeki kooperatife günde yaklasik 100 litre süt satarak ailelerine önemli bir gelir kapisi açti.

Eslerinin güç birligi yaparak hem hayvan sayisi hem de ekonomik kazanç saglamalarindan mutlu olan Murat ve Suat Aydogsa kardesler ise isleri daha da büyütmenin planlarini yapiyor.

- Eltilerden biri 18, digeri 5 yil önce köye gelin geldi

Sevgi Aydogsa, AA muhabirine, 18 yil önce evlenerek köye yerlesmesinden bu yana hayvancilikla ugrastigini söyledi.

Kisitli imkanlarla bir seviyeye kadar hayvan bakabildigini belirten Aydogsa, eltisinin aileye katilmasiyla projeye basvurmaya karar verdiklerini anlatti.

Aydogsa, birlik beraberlik içinde sürüyü ve islerini büyüttüklerini dile getirerek, söyle konustu:

"Gayet güzel anlasiyoruz, mutluyuz. Günlerimiz bazen eglenceli bazen stresli geçiyor çünkü sadece hayvanlarimiz yok. Ayrica biçerdöver, balya gibi makinelerimiz de var. Eslerimiz onlari kullaniyor, soförlügümüzü yapiyor. Onun disinda evle ilgileniyor, çocuklara bakiyoruz. Küçük bir de hobi bahçesi yaptik kendimize. Eslerimiz de biz de çok mutluyuz. Eltimle beraber olmaktan dolayi mutluyum. Birlikten kuvvet dogar. Biz eltimle kardes gibiyiz. Hiçbir sikintimiz yok. Gün içinde islerimizi paylasiyoruz. O benim çocuguma, ben de onun çocuguna bakiyoruz."

Bakanligin "Ek Yoncayi Al Kaliteli Sütü" adli projesinden de faydalandiklarini bildiren Aydogsa, bu destek sayesinde hayvanlarinin yem sikintisini çözdüklerini ifade etti.

Yasemin Aydogsa da köye yeni geldiginde eltisinin büyük destek verdigini ve alisma sürecini kisa sürede atlattigini belirtti.

Ona ayak uydurarak hayvanciliga basladigini kaydeden Aydogsa, "Hayvanlarimizi çogalttik, ailelerimize katkida bulunuyoruz. Eslerimiz de bu birlikteligimizden memnun. Günlük sütü sagip köydeki kooperatife veriyoruz. Günde 80-100 litre süt aliyoruz. Bu da bizim için iyi bir gelir kaynagi oluyor." dedi.

Kaynak: AA