KTO Baskani Gülsoy Açiklamasi 'Dijital Çagin Sartlarina Ayak Uyduramazsak Yok Olup Gideriz'

Kayseri Ticaret Odasi (KTO) Yönetim Kurulu Baskani Ömer Gülsoy; "Dijitallesme konusu firmalarin ve sehrimizin ve ülkemizin gelecegi için büyük önem tasiyor. Tüm dünya farkinda olsa da olmasa da dijital çagin içinde. E-ticarette, e-ihracatta basarili olmanin yolu; markalasma ve kurumsallasmadan geçmektedir" dedi.

KTO Baskani Gülsoy Açiklamasi 'Dijital Çagin Sartlarina Ayak Uyduramazsak Yok Olup Gideriz'
KTO üye firmalarina alibaba.com üyeliklerinde avantajli üyelik ve e-ihracat tanitim toplantisi yapildi. KTO’da düzenlenen toplantinin açilis konusmasini yapan Yönetim Kurulu Baskani Ömer Gülsoy; pandemi süreci ile birlikte tüm sektörleri etkileyen degisimlere taniklik ettiklerini, yeni is modellerinin ortaya çiktigini, çalisma ve iletisim kurma sekillerinin degistigini aktararak; "Bu degisimin neler getirecegini; bizi, sirketlerimizi nasil etkileyecegini, teknolojinin hizina ayak uydurabilmek için neler yapmamiz gerektigini konusmak için buradayiz. Tüm dünyada oldugu gibi; ülkemizde de internet kullanimi hizla artmistir. Nüfusumuzun yüzde 79’u internet kullanmaktadir. Ülkemizde yapilan toplam perakende satislarin yüzde 3.6’si online olarak yapilmaktadir. Ülkemizde toplam istihdamin yüzde 72.4’ünü KOBI’ler olusturmaktadir. E-ticaret KOBI’lerin hem ülke çapinda hem de uluslararasi platformda rekabetçi olabilmelerine imkan saglamaktadir. KOBI’lerin e-ticaret yapabilecek konuma gelmesi ülkemizin; ekonomisinin gelismesine, uluslararasi arenada daha rekabetçi bir konuma gelmesine, istihdamin artirilmasi için çok önemlidir. E-ticaretin büyümesi için bir ülkede; kredi kartinin yaygin bir sekilde kullanilmasi, internet yayginligi ve kullanimi çok önemlidir. Ülkemizde de bu sartlar mevcuttur. Türkiye’nin bölgesel ve küresel anlamda rekabet avantaji elde etmesi yolunda, internet teknolojilerinin çok daha yaygin kullanimi ve dolayisiyla e-ticaretin yayginlastirilmasi hem tüketiciler, hem de isletmeler için çok büyük avantajlar getirecektir. Ekonomide devler ligine yükselmek için katma degerli üretim ve teknolojik ürünlere ihtiyaç duymaktayiz. Türk mütesebbisinin elinde çantasiyla, dilini, kültürünü bilmedigi ülkelere gidip, kapi kapi dolastigi günleri hepimiz hatirlariz. Fazla uzak bir zaman degil bahsettigimiz. Bu yöntemlerle 1980’lerde ihracatimizi ancak 3 milyar dolara çikarirken ülkemiz suanda ihracatta 200 milyar dolari asmayi biz ise Kayserimizde 3,5 milyar dolari hedefliyoruz. Sizlerin de bildigi gibi eski dünya yok. Eski satis ve pazarlama yöntemlerini kullanarak, ihracat hedeflerimize ulasmamiz mümkün degil. Bizler dijital ortamin sagladigi imkânlardan yararlanmali, e- ticaret ile yeni müsteriler, yeni pazarlar bulmaliyiz. 2023 hedeflerine ancak böyle ulasabiliriz. Türkiye’de e-ticaret 2020 yilinda pandeminin de etkisiyle 226 milyar TL büyüklüge ulasti ve yüzde 66 oraninda büyüme gösterdi. Rekor büyüme yasayan e-ticaret sektörünün 2021 hedefi ise yüzde 400 milyar TL. Bizler neden bu pastadan payimizi almayalim? Bizler her toplantida, her platformda dile getiriyoruz. ’Ürünlerini dijital ortama tasiyin’ diyoruz. Ne üretiyorsaniz, ne alip satiyorsaniz mutlaka dijital platformlarda yer almaliyiz" dedi.

"Dijital çagin sartlarina ayak uyduramazsak yok olup gideriz" diyen Baskan Gülsoy sözlerini; "Dijitallesme konusu firmalarin ve sehrimizin ve ülkemizin gelecegi için büyük önem tasiyor. Tüm dünya farkinda olsa da olmasa da dijital çagin içinde. E- ticarette, e- ihracatta basarili olmanin yolu; markalasma ve kurumsallasmadan geçmektedir. Güçlü bir marka olmadan, e-ticaret sitelerini farklilastirmamiz ve sonuçta uzun vadeli bir kârlilik saglamamiz çok zor. Insanlar artik marka ve kurumsal firmalara ragbet ediyorlar. Bizler de kurumsallasmaya hiz vererek yeni markalar olusturmaliyiz. Kayseri Ticaret Odasi olarak markalasmaya, kurumsallasmaya büyük önem veriyoruz. Rekabetin hiz kazandigi günümüzde artik tüm dünyayi hem rakip hem de müsteri potansiyeli olarak görmeliyiz. Buna göre çalismalarimiza hiz vermeli, rekabette kendimize güçlü bir yer edinmis oluruz. Bugün burada gerçeklestirdigimiz programimizi çok önemsiyor, dijitallesme, e ticaret ve beraberindeki e ihracata katki saglayacagini düsünüyorum" seklinde sürdürdü.

"Türkiye uluslararasi e-ticaretin yeni merkezi olabilir"

Türkiye’nin bulundugu stratejik konum itibariyle uluslararasi e-ticaretin yeni merkezlerinden biri olabilecegini sözlerine ekleyen Baskan Gülsoy; "Simdiden hepimiz bu yönde isletmelerimizin yönetim ve pazarlama anlayisini revize etmeliyiz. Salgin süresince hepimiz çok olumsuzluklar yasadik. Saglik, gida, hijyen gibi bazi sektörlerin disinda neredeyse tüm alanlarda ticaret yavasladi, çarklar durdu. Ama, unutmayin bu süreçte e-ticaret hiç durmadi. Bilakis e-ticaret 5-10 yillik hedefine 5-10 haftada ulasti. Geçmiste çaga ayak uyduramayanlar nasil yok olduysa, hem sektörler hem isverenler hem de çalisanlar olarak bu çagin sartlarina ayak uydurmak zorundayiz. Aksi takdirde çok geride kalir, yarinin dünyasinda yer alamayiz. Her anlamda dikkatli olup firsatlari iyi degerlendirmeliyiz. Üretim süreçlerinde ve sürdürdügümüz çalismalarda bilgiyi paylasarak basarili olabiliriz. Kayseri olarak dijital çagdaki degisime ayak uydurarak, birlik ve beraberlik içerisinde basarili olacagimiza yürekten inaniyorum. Sizler de kendi markalarinizla sehrimize deger katin, rekabetimize güç katin" diye konustu.

Baskan Gülsoy’un ardindan Alibaba.com Türkiye Temsilcilerinden Tradefive CEO’su Emrah Cora, programa katilanlarin sorularini yanitladi.
Kaynak: İHA