Irak Yüksek Seçim Komiserligi Seçim Sonuçlarini Açikladi

Irak Yüksek Seçim Komiserligi tarafindan yayinlanan genel seçimlerin ilk sonuçlarina göre, Sadr Grubu ilk sirada yer alirken, Takaddüm Koalisyonu 2. sirada ve Hukuk Devleti Koalisyonu 3. sirada yer aldi.

Dün gece basin toplantisi düzenleyen Irak Bagimsiz Yüksek Seçim Komiserligi Baskani Adnan Celil, ülke genelinde 3 bin 681 seçim merkezinde sayimlarin elle yapildigini belirterek, sonuçlarin elektronik sayim islemiyle yüzde yüz eslestigini söyledi.

Seçime katilim oraninin yüzde 43 oldugunu belirten Celil, ilk seçim sonuçlarinin resmi sitede yayinlandigi söyledi.



10 Ekim’de yapilan genel seçimlerin ilk sonuçlarina göre, Sii lider Mukteda Sadr liderligindeki Sadr Grubu 73 sandalye ile ilk sirada yer alirken, Sünni lider ve meclis eski Baskani Muhammed Halbusi liderligindeki Takaddüm Koalisyonu 37 sandalye ile 2. sirada ve eski Basbakan Nuri Maliki liderligindeki Hukuk Devleti Koalisyonu 34 sandalye ile 3. oldu.

Mesut Barzani liderligindeki Kürdistan Demokrat Partisi 33 sandalye ile 4. sirada gelirken, Hasdi Sabi gruplarini bünyesi altinda toplayan Fetih Koalisyonu 17 sandalye ile 5. sirada, Kürdistan Yurtseverler Birligi ve Degisim Hareketi’nin yer aldigi Kürdistan Ittifaki ise 16 sandalye elde ederek 6. sirada yer aldi. Sünni politikaci Hamis Hançer liderligindeki Azim Koalisyonu ise 12 sandalye kazanarak 7. sirada seçimi tamamladi.

Bagimsiz adaylarin 40 sandalye kazandigi sonuçlara göre, Sivil Imtidat Hareketi 9 sandalye ile 8. ve Kanun Dogusu Listesi 6 sandalye ile 9. sirada yer aldi.

Seçim sonuçlarinin açiklanmasinin ardindan, seçimlerin galibi Sadr Grubu seçim sonuçlarini kabul ettigini duyururken, Fetih Koalisyonu ise seçim sonuçlarini reddetti.
Kaynak: İHA