Rektör Yardimcisi Toker Açiklamasi 'Hedefimiz Tüm Ögrencilerin Egitim Imkanlarindan Esit Yararlanabilmesi'

Akdeniz Üniversitesi’nde(AÜ)mimarlik egitiminin 10. yili dolayisiyla “Erisilebilirlik ve Mimarlik Egitiminde Yaklasimlar” konulu konferans düzenlendi. Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Cengiz Toker, hedeflerinin tüm ögrencilerin egitim imkanlarindan esit olarak yararlanabilmesi oldugunu söyledi.

Rektör Yardimcisi Toker Açiklamasi 'Hedefimiz Tüm Ögrencilerin Egitim Imkanlarindan Esit Yararlanabilmesi'


AÜ, Antalya’da Mimarlik Egitiminin 10. Yili Etkinlikleri kapsaminda 13 Ekim Çarsamba günü “Erisilebilirlik ve Mimarlik Egitiminde Yaklasimlar” baslikli çevrim içi konferans düzenledi.

Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar, Mimarlik ve Tasarim Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Yasemin Eren Afacan’in konusmaci oldugu konferansa Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Cengiz Toker, Mimarlik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Kemal Reha Kavas, Mimarlik Bölüm Baskani Doç. Dr. Hacer Mutlu Danaci, ögretim üyeleri ve ögrenciler katildi.



“Erisilebilirligin gündeme gelmesi önemli”

Konferansin açilis konusmasini yapan AÜ Toker, “Mimarlik Fakültemizin mimarlik egitiminde 10 yildan bugüne gelmesinde emegin geçen hocalarimiza yaptiklari özverili çalismalardan dolayi tesekkür ederim. Bu oturumun da basarili geçmesini diliyor, buradan alinacak bilgi alisverisinin basarili bir sekilde daha ileri asamalara ulasmasini temenni ediyorum. Erisilebilirlik konusu, tüm dünyada çagdasligin, kültürel ve sosyal gelismisligin de bir göstergesidir. Üniversite olarak tüm ögrencilerimizin egitim imkanlarindan esit olarak yararlanabilmesi bizim de öncelikli hedeflerimiz arasinda yer aliyor” dedi.



“Erisilebilir üniversite kategorisinde birinciyiz”

Mimarlik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Kemal Reha Kavas da erisilebilirlik konusunun fakültenin egitim programlari ve akademik çalismalari açisindan önem tasidiginin altini çizerek, “Ayrica üniversitemiz de erisilebilirlik konusuna özel bir önem veriyor. Mensubu olmaktan onur duydugum üniversitemiz Cumhurbaskanligi tarafindan verilen 2020 Türkiye Erisilebilirlik Ödüllerinde Erisilebilir Üniversite kategorisinde birincilik derecesini kazanmistir. Üniversitemizin bu alandaki basarisinin sürdürülebilir kilinmasi yönündeki çalismalara katki saglamak Mimarlik Fakültesi olarak her zaman önceligimizdir” diye konustu.



“Erisilebilirlik, insan hakki ve toplumsal gelisim kriteridir”

Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar, Mimarlik ve Tasarim Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Yasemin Eren Afacan ise konusmasinda erisilebilirlik konusunu ve mimarlik egitimindeki yaklasimlari anlatti. Birlesmis Milletler tarafindan erisilebilirligin, insan hakki ve toplumsal gelisim kriteri olarak engelli insanlarin özel ihtiyaçlari ve sosyal, ekonomik ve politik olarak dahil edilmelerinin saglanmasi olarak tanimlandigini söyleyen Doç. Dr. Yasemin Eren Afacan, bu durumun Mimarlik egitiminde karsilandigini ama konunun interdisipliner olarak birçok alani ilgilendiren bir konu oldugunu ifade etti.

YÖK’ün de bu konuda çalismalarini oldugu ifade eden Doç. Dr. Yasemin Eren Afacan, “YÖK, engelsiz erisim ve engelsiz egitim anlayisiyla üniversitelerde tüm ögrencilerin kampüs yasamina kazandirilmasi amaciyla çalismalar yürütüyor. Bu çalismalar sonucunda da üniversitelere engelsiz üniversite ödülleri veriliyor. Bu kapsamda pek çok üniversite komisyon kurarak bu konudaki çalismalarina hiz kazandirmistir. Akdeniz Üniversitesi de bunlardan biri” seklinde konustu.



“Fiziksel erisilebilirlik sosyal erisilebilirligi getiriyor”

Erisilebilirlik konusundaki uluslararasi uygulamalari görsellerle ve örneklerle anlatan Doç. Dr. Yasemin Eren Afacan, “Engellileri, fiziksel çevre engelli yapmiyor, biz onlari sosyal hayattan alikoyuyoruz. Bu anlamda fiziksel erisilebilirlik olmadan sosyal hayatta erisilebilirlik olmuyor. Çünkü fiziksel erisilebilirlik sosyal erisilebilirligi de beraberinde getirmektedir” dedi.

Soru cevap kisminda katilimcilardan gelen sorulari yanitlayan Doç. Dr. Yasemin Eren Afacan, son olarak ögrencilere önemli tavsiyelerde bulundu. Empati yapmanin önemini vurgulayan Afacan ögrencilere, kendilerine bir profil çizip onun gözünden o mekani simüle etmeye çalismalarini, deneyimsel tasarimla mekani deneyimlemeleri, tasarlarken her bir birey gözünden kurgulamanin önemini, yarismalara katilmalarini, Türkiye ölçeginde kalmayip dünyayi gündemini takip etmelerini gerektigini söyledi.

Kaynak: İHA