Manisa'da Horzum-Alayaka Baraji Üzüm Baglarina Bereket Katacak

Manisa’nin Alasehir ilçesinde DSI tarafindan yapimi devam eden Horzum Alayaka barajinin 2 ay içerisinde tamamlanmasi hedefleniyor.

Manisa'da Horzum-Alayaka Baraji Üzüm Baglarina Bereket Katacak
Sehzadeler kenti Manisa’da 2022’ye 7 yeni baraj ve 1 göletle girmeyi hedefleyen DSI Genel Müdürlügü, Horzum Alayaka Barajini da 2 aya kadar bitiriyor. Bin 810 dekar araziye can suyu verecek baraj, bölge üreticisine yilda 4 milyon 290 bin lira daha fazla kazandiracak. Yeni yila Manisa’da 7 baraj ve 1 göletin insasini tamamlayarak girmeyi hedefleyen DSI 2. Bölge Müdürlügü, Horzum-Alayaka Baraji’nda da sona yaklasti.

27 Eylül itibari ile Horzum-Alayaka Baraji’nda gövde ön yüz beton kaplama çalismalarina baslandigini belirten DSI 2. Bölge Müdürü Birol Çinar, 2 ay içinde tüm imalatlari bitirerek baraji tamamlamak istediklerini söyledi.

DSI 2. Bölge Müdürü Birol Çinar, “Horzum-Alayaka Baraji’nin gövde ön yüz beton kaplama isinde su anda yüzde 50 seviyesindeyiz. Bin 500 metreküplük beton kaplama isinin 750 metreküplük kismini 15 gün gibi kisa bir sürede tamamladik. Ekim ayi sonu itibari ile barajin gövdesindeki çalismalarimizi tamamen bitirecegiz ve vana odasi imalatlarina baslayacagiz” diye konustu.

Horzum-Alayaka Baraji için vana siparislerinin de verildigini belirten DSI 2. Bölge Müdürü Birol Çinar, yeni yil gelmeden gerekli montajlari tamamlayip, barajda su tutmayi planladiklarini söyledi.



Horzum-Alayaka Baraji’nda 740 bin metreküp su tutulacagini açiklayan Birol Çinar, “Proje bin 810 dekar tarim arazisini basinçli borulu sistemle sulayacak. Alasehirli üretici hem tarlalarini daha ucuz maliyetle sulayacak, hem de sistemli sulama neticesinde verim artisi elde edecek. 2021 yili rakamlariyla yilda 4 milyon 290 bin lira ek gelir artisi bekliyoruz” diye konustu.

Alayaka Mahallesi’nin güneybatisindaki Karabalçik Deresi üzerinde insa edilen barajin gövdesi ön yüzü beton kapli kaya dolgu tipinde projelendirildi. Temelden yüksekligi 38 metre olan Horzum-Alayaka Baraji’nin gövdesi için yaklasik 700 bin metreküp dolgu yapildi.
Kaynak: İHA