Bitlis'te 200 Bin Ton Domatesten 400 Milyon TL Gelir Bekleniyor

Bölgenin domates üretim havzasi olarak bilinen Bitlis’te, üretimi gerçeklesen 200 bin ton domatesten yaklasik 400 milyon TL gelir bekleniyor.

Bitlis'te 200 Bin Ton Domatesten 400 Milyon TL Gelir Bekleniyor
Konuyla ilgili gazetecilere açiklamada bulunan Bitlis Il Tarim ve Orman Müdürü Rifat Çelik, domates üretiminde Dogu ve Güneydogu Anadolu Bölgesinde birinci, Türkiye’de ise 10’uncu sirada yer aldiklarini belirtti.

Açiklamalarinda sicak havalarin domates üretimine olumlu yansidigina deginen Çelik, “Bitlis ilimizde stratejik ürünlerimizden biri domatestir. Domates üretimimiz, yaklasik 3 aydan bu yanadir hasat edilmektedir. Türkiye’deki illere nazaran son turfanda yeri olmasi dolayisiyla bazi avantajlari bizlerde sahada görmekteyiz. Su anda tarlalarimizdan Türkiye’nin 80 iline domates göndermekteyiz. Bu yil komsu ülkelerimiz olan Suriye ve Irak’a da ciddi sekilde domates gönderdik” dedi.

Bu yil domates veriminin çok iyi oldugunu ifade eden Çelik, “Bitlis genelinde 25 bin dekarlik alanimizda yemeklik domates üretimimiz mevcuttur. 2021 yili rekoltemizin de 200 bin ton civarinda oldugunu düsünüyoruz. Bu yil fiyatlarimiz da çok iyi. Tarladaki domates fiyatimiz 2 TL ve üzerindedir. Domatesin Bitlis’e gayri safi milli hasila anlaminda katma degeri 400 milyon TL’dir” ifadelerini kullandi.

Komsu illerden gelen mevsimlik tarim isçilerinin Bitlis’te 6 ay boyunca istihdam edildigini de dile getiren Çelik, “Domates, ayni zamanda atil is gücünün degerlendirildigi, istihdam sahasi olusturan üretim alanlaridir. Bitlis, Dogu ve Güneydogu’nun domates üretim merkezidir. Dogu ve Güneydogu Anadolu Bölgesinde yemeklik domates üretiminde birinci sirada yer aliyoruz. Türkiye genelinde de Bitlis, yemeklik domates üretiminde 10’ncu sirada yer aliyor. Çiftçilerimize, ilimize ve ülkemize hayirli olsun” diye konustu.

Kaynak: İHA