Mustafa Tatci, Balaban Tekkesinde Yunus Emre'yi Anlatti

Arastirmaci ve yazar Mustafa Tatci, "Yunus Düstü Yolumuza" baslikli seminerde Yunus Emre'yi anlatti.

Üsküdar Belediyesinin kültür sanat etkinlikleri kapsaminda Balaban Tekkesi ve Kültür Evi'nde Yunus'un divanindan siirler de okunarak gerçeklestirilen etkinlige Yunus asiklari ilgi gösterdi.

Yunus Emre üzerine uzun yillardir arastirmalar yapan Tatci, konusmasinda, vefatinin 700. yili dolayisiyla 2021'in "Yunus Emre ve Türkçe Yili" ilan edildigini, sene boyunca çesitli etkinliklerle Yunus'un anilmaya çalisildigini söyledi.

Her yil çesitli programlarda Yunus'u ve onun izinden gidenleri anlatmaya çalistigini dile getiren Tatci, eserlerinde de yazdigi bilgileri katilimcilarla paylasip bunlara yeni ilhamlar ve düsünceler de ekleyerek faydali olmaya çalistigini kaydetti.

- "Yunus gibi büyüklerimiz titiz bir sekilde degerlendirilmeli"

Mustafa Tatci, "Yüzeysel okumalar, yüzeysel konusmalar, bu zat-i muhteremlerin anlasilmasini kolaylastirmaz, zorlastirir. Slogan haline gelir, o zaman da bir faydasini göremeyiz. Onlardan sakinmak, kaçinmak lazim. Hazreti Yunus gibi büyüklerimiz daima titiz bir sekilde degerlendirilmeli." ifadelerini kullandi.

Yunus'un divanindan ve siirlerinden örnekler okuyan Tatci, "Yunus nasil siir söyledi? Yani tabii ki divaninda ipuçlari var. Ben nasil söyledigini biliyorum ve bunu dolayli olarak 'söyle söyledi' diyerek size anlatiyorum." dedi.

Mevlana Celaleddin-i Rumi, Aziz Mahmud Hüdayi ve Nasuh Efendi'nin de aralarinda bulundugu tasavvuf ehlinin zikrin kuvvetini sadece siire degil farkli alanlara da yansittigini anlatan Tatci, Yunus Emre'nin de menkibelerde basit gibi görünen seylerin arkasina farkli anlamlar gizledigini ifade etti.

Tatci, "Modern zamanlar" ifadesinin anlamsiz olduguna isaret ederek, "Modern zamanlar yok, Allah'in her zamani modern. Zamanin sahibi kendi olduguna göre her zaman modern. Bu uydurma seylere inanmayin. Bu zamanda da gelecek zamanda da Islam bünyesinde Kur'an-i Kerim'in tarif ettigi Resulullah Efendimizin özeti olan ehlullah vardir. Allah hepimize nasip etsin. Bu devirde böyle bir sey var mi? Her devirde olacaktir." seklinde konustu.

Kaynak: AA