Ingiltere Ve Galler'de Kovid-19 Salgininin Baslangicindan Bu Yana Nefret Suçlari Artti

Ingiltere ve Galler'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginin baslangicindan bu yana nefret suçlari yüzde 9 artarak 124 bin vakayi geçti.

Ingiltere Içisleri Bakanliginin yayimladigi yeni raporda, Mart 2020-Mart 2021 döneminde kaydedilen 124 bin 091 vakanin yüzde 70'inden fazlasinin irk temelli oldugu bildirildi.

Raporda, homofobik nefret suçlarinin yüzde 7 artarak 17 bin 135'e, engellilere yönelik nefret suçlarin yüzde 9 artarak 9 bin 208'e ve transseksüellere yönelik nefret suçlarinin ise yüzde 3 artarak 2 bin 630'a yükseldigi belirtildi.

Kovid-19 salgini döneminde sokaga çikma kisitlamalarinin, birçok insanin çevrim içi ortamda daha fazla zaman geçirmesine sebep olduguna isaret edilen raporda, bu durumun kisilerin zararli içerige maruz kalma riskini de artirdiginin alti çizildi.

- Inanç temelli nefret suçlarina en fazla Müslümanlar maruz kaliyor

Rapor, polis tarafindan kaydedilen nefret suçlarinin yarisindan fazlasinin, halka açik yerlerde insanlari tehdit ve taciz etme, yüzde 40'inin siddet ve yüzde 5'inin cezai zarar ve kundakçilik dahil asayis suçlarina yönelik oldugunu ortaya koydu.

Din kaynakli 6 bin 377 nefret suçunun kaydedildigi belirtilen raporda, bunlarin yüzde 45'inin Müslümanlara yönelik oldugu, en fazla nefret suçuna maruz kalan ikinci grubun ise yüzde 22 ile Yahudiler oldugu bildirildi.

Içisleri Bakanligindan bir sözcü rapora iliskin yaptigi açiklamada, "Kayitli suçlardaki artisin en büyük nedeni, polis kayitlarindaki genel iyilestirmeler ve magdurlarin öne çikma konusundaki artan istekliligi olsa da sonuçlara kayitsiz kalamayiz. Bu nedenle, bu yil içinde yeni bir nefret suçu stratejisi yayinlamayi taahhüt ettik." dedi.

Ingiltere'de özellikle 2016'daki Brexit referandumu ve 2017'deki terör saldirilarinin ardindan nefret suçlarinda belirgin artis görülmeye baslanmisti.

Kaynak: AA