ABD'de Enflasyon Eylülde Beklentileri Asti

Ülkede TÜFE, eylülde yillik bazda yüzde 5,4 artarak 13 yilin en yüksek seviyesine çikti.

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), eylülde aylik bazda yüzde 0,4 ve yillik bazda yüzde 5,4 artisla beklentilerin üzerinde yükseldi.

ABD Çalisma Bakanligi, eylül ayina iliskin TÜFE verisini açikladi.

Buna göre, Amerikali tüketicilerin yasam maliyeti, eylülde bir önceki aya kiyasla yüzde 0,4 artti.

Piyasa beklentilerinin üzerinde gerçeklesen TÜFE verisinin, agustosta oldugu gibi yüzde 0,3 artmasi öngörülüyordu.

- Yillik enflasyon yeniden 13 yilin en yüksek seviyesinde

Ülkede TÜFE, eylülde yillik bazda da yüzde 5,4 artarak beklentilerin üzerinde bir seyir izledi. Yeniden 13 yilin en yüksek seviyesine çikan yillik enflasyonun, agustosta oldugu gibi yüzde 5,3 seviyesinde gerçeklesmesi bekleniyordu. Gida ve barinma endekslerindeki artis eylülde tüketici fiyatlarindaki aylik yükseliste etkili oldu. Enerji fiyatlarindaki artis da enflasyondaki yükseliste itici güç olmaya devam etti.

Bu dönemde gida endeksi aylik yüzde 0,9 artarken, enerji endeksi yüzde 1,3 yükseldi. Barinma endeksi de ayni dönemde yüzde 0,4 artti.

- Çekirdek enflasyon beklentilerle paralel seyretti

Degisken enerji ve gida fiyatlarini içermeyen çekirdek TÜFE ise eylülde aylik yüzde 0,2 artarak beklentiler dahilinde gerçeklesti. Çekirdek enflasyon, yillik bazda da yüzde 4 artarak beklentilerle paralel bir seyir izledi. Çekirdek TÜFE, agustosta aylik yüzde 0,1 ve yillik yüzde 4 artmisti.

Analistler, enflasyondaki yükselisin enerji fiyatlarindaki artisla gelecek aylarda da sürebilecegini, bu durumun ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) yüksek enflasyonun geçici oldugu görüsüne dair süpheleri artirdigini belirtti.
Kaynak: AA