Ticaret Bakani Mus, G20 Ticaret Ve Yatirim Bakanlari Toplantisini Degerlendirdi Açiklamasi

'Özellikle kural temelli ticarete verdigimiz önem, dengeli ticaret vurgumuz ve AB ile Gümrük Birligi'nin güncellenmesi konulari görüsmelerimizin temelini olusturdu''(Dünya Ticaret Örgütü'nde reform tartismalari) Ben tartismalarin yogunlasmasi halinde, bunlarin gündemde tutulmasi halinde ve özellikle ekonomik olarak daha büyük ülkelerin daha ciddi irade koymasi halinde, DTÖ'nün adilane bir sekilde reforme edilecegini düsünüyorum''Biz Türkiye olarak kuralli ticaret vurgusunu burada yaptik'.

Ticaret Bakani Mehmet Mus, Dünya Ticaret Örgütü'nde (DTÖ) reform tartismalarinin yogunlasmasi ve ekonomik olarak daha büyük ülkelerin daha ciddi irade koymasi halinde DTÖ'nün adilane bir sekilde reforme edilecegini düsündügünü belirtti.

Bakan Mus, G20 Dönem Baskani Italya'nin, Sorrento kentinde ev sahipligi yaptigi G20 Ticaret ve Yatirim Bakanlari toplantisinin ardindan, AA muhabirine degerlendirmelerde bulundu.

Mus, dünya gayrisafi milli hasilasinin yüzde 75'ine denk gelen G20 ülkelerinin bakanlariyla salgin sonrasinda ilk kez bir araya geldiklerini belirterek, "Burada pandeminin etkilerini, yatirimlari, ticaret ve çevre ve saglik konularini, DTÖ'nün reformunu, ticaretin kolaylastirilmasi gibi konulari ele aldik. Ve bunlarla ilgili bir bakanlar bildirisi de kabul edildi." dedi.

Bakan Mus, toplanti sirasinda AB, Endonezya, Hollanda, Italya, Japonya ve Rusya'dan mevkidaslariyla ikili görüsmeler yaptigini, ayni zamanda DTÖ ve Dünya Bankasi temsilcileriyle de burada bir araya gelme firsatini buldugunu aktardi.

Görüsmelerinin içerigine dair bilgi veren Mus, "Özellikle kural temelli ticarete verdigimiz önem, dengeli ticaret vurgumuz ve AB ile Gümrük Birligi'nin güncellenmesi konulari görüsmelerimizin temelini olusturdu. Bundan sonraki süreçte, ay sonundaki liderler zirvesi yapilacak ve burada ticaret bakanlarinin kabul ettigi konular liderlerle paylasilacak." diye konustu.

Yeni yilda, G20 Dönem Baskanligini Endonezya'nin üstlenecegini hatirlatan Mus, "Biz burada yaptigimiz vurgulari, Endonezya'nin dönem baskanliginda da yapmaya devam edecegiz. Ümit ediyorum ki; dünyanin, pandemi sonrasi ticaretin kolaylastirilmasi ve hizli bir sekilde bu sürecin tamamlanmasi noktasinda G20 ülkelerinin, hem burada aldiklari kararlar hem de soruna dönük ortaya koyacaklari iradeler önemli olacaktir, diye düsünüyorum." ifadelerini kullandi.

- "Dengeli ticaret vurgusu yaptik"

DTÖ'ye yönelik reformun, tartisilan basliklar arasinda birinci sirada oldugunu dile getiren Bakan Mus, söyle konustu:

"Eger burada bir reforma ulasilamazsa, eger burada ortak bir noktada hareket edilemezse bu sefer ülkeler kendi kendilerine farkli kurallar uygulamaya basliyor. Bu da artik isin içinden daha çikilmaz hal almasina sebep oluyor. Bunlar tabii burada görüsüldü. Herkesin mutabik oldugu bir konu var; DTÖ'nün reforme edilmesi. Fakat nereden ve nasil olacagi konusunda sorular ortaya çikiyor. Ben tartismalarin yogunlasmasi halinde, bunlarin gündemde tutulmasi halinde ve özellikle ekonomik olarak daha büyük ülkelerin daha ciddi irade koymasi halinde, DTÖ'nün adilane bir sekilde reforme edilecegini düsünüyorum. Sonuç alinir mi? Sonuç, bu bahsettigim ülkelerin iradesine ve kararliligina bagli sekilde degisecektir. Biz Türkiye olarak kuralli ticaret vurgusunu burada yaptik. Dengeli ticaret vurgusunu burada yaptik. Bu noktada atilacak olan adimlara destek verecegimizi ifade ettik."
Kaynak: AA