GÜNCELLEME - Katar Emiri Al Sani, Afganistan Halkinin Güvenlik Ve Istikrara Kavusmasini Istediklerini Söyledi

Al Sani, Afganistan gündemiyle olaganüstü düzenlenen G20 zirvesine video konferans yöntemiyle katildiDETAYLAR EKLENDI.

Katar Emiri Seyh Temim bin Hamed Al Sani, ülkesinin, kardes Afganistan halkinin güvenlik ve istikrara kavusmasini istedigini belirtti.

Italya'nin baskenti Roma'da Afganistan gündemiyle olaganüstü düzenlenen G20 toplantisina video konferans yöntemiyle katilan Al Sani, "Katar, farkli milletlerden binlerce kisinin Afganistan'dan tahliyesi için tarihin en büyük hava köprüsünün kurulmasina katki sagladi." dedi.

Katar'dan teknik bir ekibin, Kabil'deki havalimaninin yeniden hizmete açilmasi çerçevesinde harcadigi çabalara da deginen Al Sani, Afganistan'da dolasim ve seyahat özgürlügünün güvence altina alinmasi gerektiginin altini çizdi.

Al Sani, ülkesinin kardes Afganistan halkinin güvenlik ve istikrara kavusmasini istedigini belirterek, "Güvenlik ve istikrar, kalkinma ve refah için sart. Buradan hareketle anlasmazliklari barisçil yollarla çözmeye olan inancimizdan hareketle, diyalogu dis politikamizin temel prensibi haline getirdik." diye konustu.

Uluslararasi müttefiklerin Katar'dan gözlemci olmasi talebiyle baslatilan diyalog çabalari neticesinde ABD ile Taliban arasinda 29 Subat 2020'de Doha Anlasmasi'nin imzalandigina isaret eden Al Sani, "Bu, Afganistan'da olmasini ümit ettigimiz sürdürülebilir barisa giden yolun baslangici oldu." ifadesini kullandi.

Uluslararasi toplumun insani yardimlar basta olmak üzere Afganistan'a karsi birtakim sorumluluklari oldugunu belirten Katar Emiri, Afganistan için herhangi bir vesayet dayatilmaksizin uluslararasi bir yol haritasi belirlenmesi çagrisinda bulundu.

Al Sani konusmasinda ayrica, "Tecrübeler, tecrit ve ablukanin kutuplasmalara ve keskin tepkilere yol açtigini, diyalog ve is birliginin ise ilimli ve yapici çözümlerle sonuçlandigini kanitladi." ifadelerine yer verdi.
Kaynak: AA