Borsa Ve Hisse Senedi Yatirimcilari Gençlesiyor

Uluslararasi Iktisat ve Iktisadi Planlama Uzmani Dr. Yahya Can Dura Borsa Istanbul’da islem yapan 0-39 yas arasi yatirimcilarin 2015 senesinde toplam portföy degeri içerisinde %9, 2018 yilinda %14, 2020 yilinda ise %21,1 paya sahip oldugunu belirtti.

Borsa Ve Hisse Senedi Yatirimcilari Gençlesiyor
Hisse senedi yatiriminin ve borsalarin, iktisadi hayatta önemli bir role sahip oldugunu söyleyen Istanbul Gelisim Üniversitesi Uluslararasi Ticaret ve Finansman Bölüm Baskani Dr. Ögretim Üyesi Yahya Can Dura, “Ekonomik kalkinma ve büyüme için üretim faktörlerinin hacminin artmasina ihtiyacimiz var. En önemli üretim faktörlerinin basinda gelen sermaye ve bunun birikimi için borsalar kritik araçlardan birisidir diyebiliriz” ifadelerini kullandi.

“Kazanilan getiriler önemli bir kaynak”

Borsalarin, hisse senedi yatirimlari araciligiyla ekonomik yasamda faaliyet gösteren sirketlere ve yatirimcilara kaynak temini ve sermaye birikimi noktasinda büyük katkilar sagladigini belirten Dr. Yahya Can Dura, “Yeni yatirimlar ve bunlarin finansmaninda, borsalarda gerçeklestirilen hisse senedi islemlerinin sonucunda kazanilan getiriler önemli bir kaynak olmaktadir. Borsalar ayni zamanda yabanci yatirimcilar kanaliyla döviz kazandirici islemlerin de bir kaynagidir. Ödemeler bilançosu dengeleri ve döviz kurlari üzerindeki olumlu etkileriyle de iktisadi hayata ve parametrelere olumlu etkide bulunabilmektedir” dedi.



“Ülke ekonomisine pozitif bir katki sagliyor”

Türkiye’de Borsa Istanbul’un, son yillarda islem hacmi ve portföy degerleri noktasinda büyük bir performans göstererek ülke ekonomisine pozitif bir katki sagladigini ifade eden Yahya Can Dura, “Yine son yillarda Borsa Istanbul’da islem yapan yatirimcilarin yas gruplarina göre dagiliminda dikkat çekici bir gelisme ve degisim oldugu görülmektedir. Merkezi Kayit Kurulusu (MKK) istatistikleri incelendiginde 2015 yilindan itibaren portföy degeri itibariyla yatirimcilarin yas gruplarinda gençler lehine bir degisim basladigini görüyoruz” diye konustu.

Dura “2015 senesinde toplam portföy degeri içerisinde sadece %1,6 oraninda bir paya sahip olan 0-29 yas grubu yatirimcilarin 2018 yilindaki oraninin %2,71’e, 2020 yilinda ise neredeyse %5 düzeyine yükseldigi gözlemlenmektedir. Benzer bir artis trendini 30-39 yas grubunda da görmek mümkündür. Bu yas grubunun 2015 yilindaki payi %7’lerdeyken 2018’de %11’e ve 2020 yilinda da %16,2’ye yükselmistir. Iki yas grubunu birlestirerek ayni oranlara tekrar baktigimizda ise yukaridaki rakamlar daha çarpici hâle gelmektedir: 2015 yilinda %9, 2018 yilinda %14 ve 2020 yilinda %21,1. 50 yas üstü yatirimcilarin toplam portföy degeri içerisindeki agirliginin ise özellikle 2018 yilindan sonra siddetli bir sekilde düstügü not edilmelidir. Buradaki düsüs yaklasik 11 puandir. 2018 senesindeki %61’lik oran, 2020 yilinda %49’lara kadar gerilemistir. Kuskusuz bu azalis matematiksel olarak 0-39 yas grubunda gerçeklesen artistan kaynaklanmaktadir.”

“Gençlerin risk alma güdüleri farkli”

Borsa ve hisse senedi yatirimcilarinin gençlestigini söyleyen Dura, gençlerin teknoloji kullaniminda ileri yas gruplarina göre daha avantajli oldugunu belirterek, “Risk alma güdülerindeki farkliliklar, degisen ve gelisen araçlara-enstrümanlara adaptasyon becerileri, bilginin takibi ve islenmesinde yas gruplari itibariyla var olan farkliliklar ve genç yatirimcilara taninan bir takim devlet destekleri yasanan bu degisime sebep olabilir” diye konustu.

Kaynak: İHA