Bayburt'un Tescilli Lezzeti 'Lor Dolmasi' Markalasiyor

Birçok medeniyete ev sahipligi yapmis Bayburt'un cografi isaretli lor dolmasinin, Türkiye'nin dört bir yaninda satisa sunulmasi için çalisma baslatildi Bayburt Kadinlar Birligi Kooperatifi Baskani Leyla Karabulut: 'Lor dolmasinin market raflarinda yerini almasi için gerekli altyapi çalismalarimizi tamamladik. Insallah hem marketlerde hem de Türkiye'nin belli noktalarindaki kooperatiflerde temine girme sansi olacak'

BESIR KELLECI - Tarihte birçok medeniyete ve kültüre ev sahipligi yapan Bayburt'un tescilli lezzeti lor dolmasi, kentte kurulan kadin kooperatiflerinin girisimiyle markalasarak Türkiye'nin dört bir yanina gönderilecek.

Bayburtlu Kadinlar Yardimlasma ve Dayanisma Derneginin basvurusu üzerine Türk Patent ve Marka Kurumunca 4 yil önce cografi isaretle tescillenen lor dolmasi, kentte siklikla tüketiliyor.

Derin tencereye yag konulduktan sonra süt ilave edilerek haslanan ve sogumaya birakilan bulgur, yagda kavrulan ince kiyilmis kuru sogan, lor peyniri, kaymak, yesil sogan ve tuz eklenerek yogruluyor.

Harç, mevsimine göre evelik ve pancar bitkilerinin yapragina sarilip zemini yaglanan tepsiye yerlestirildikten sonra üzerine süt dökülüp firinda 40 ila 45 dakika pisiriliyor.

Eritilmis tereyagi üzerine gezdirilerek servis edilen lor dolmasi, besleyiciligi ve hafifligiyle dikkati çekiyor.

Kente gelen misafirlere sunulan yöresel lezzetlerin de basinda yer alan lor dolmasinin, ülke genelinde satisa sunulmasi için Bayburt Kadinlar Birligi Kooperatifi tarafindan çalisma baslatildi.

Bu kapsamda birlik üyesi kadinlar tarafindan üretilen ve paketlenen ürünler, ilk etapta çesitli illerdeki Kooperatif Marketlere gönderilecek.

Bayburt Kadinlar Birligi Kooperatifi Baskani Leyla Karabulut, AA muhabirine, lor dolmasinin kentin en güzel yöresel yemeklerinden oldugunu söyledi.

Lor dolmasinin özel bir tat oldugunu vurgulayan Karabulut, "Bunlari ilimize gelen misafirlerimizin begenileriyle tespit ediyorum. Hemen hemen gelen herkes lor dolmasinin aromasini farkli buluyor." dedi. Karabulut, Bayburt'un birçok yöresel yemeginin begenildigini ancak gerek saklanma kosullari gerek hafifligi dolayisiyla lor dolmasinin öne çiktigini aktardi.

Bayburt'ta kurulan kooperatifle kadinlarin üretimin her alaninda bulundugunu ifade eden Karabulut, sunlari kaydetti:

"Yöresel lezzetlerimizi sunabilecegimiz kooperatifimiz var. Lor dolmasi cografi isareti olan bir ürünümüz. Su anda lor dolmasinin market raflarinda yerini almasi için gerekli altyapi çalismalarimizi tamamladik. Insallah hem marketlerde hem de Türkiye'nin belli noktalarindaki kooperatiflerde temine girme sansi olacak."

Karabulut, lor dolmasinin sütle pisirildigine ve içerisinde besleyici gidalar olduguna dikkati çekerek, "Normalde ilkbaharda dogal ortamda yetisen evelik yapragimiz vardir. Sarmak için kullandigimiz orijinal yapragimiz. Fakat ilkbahardan sonra bunu temin etmek ve uzun vadede kullanmak zor oldugu için pazi yapragi da dolmamiz için gayet uygun." diye konustu.

Kaynak: AA